Újabb áfacsökkentésre tettek javaslatot

A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség - számol be csütörtöki cikkében a Világgazdaság.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 23. csütörtök, 08:04
Fotó: Pixabay

Az Európai Unió 2018. december 31-ig tette lehetővé a tagállamoknak, hogy a gabonafélék és az olajos magvak vonatkozásában fordított adózást alkalmazzanak - közölte  Győrffy Balázs, a köztestület elnöke. Az érintett termékek esetében felmerülhet a 18 százalékos áfakulcs alkalmazásának lehetősége is, de Győrffy Balázs szerint ez érdemben nem csökkentené a feketegazdaság újbóli térhódításának kockázatát, ezért javasolja a köztestület az érintett termékek 5 százalékos adókörbe vonását - írja az MTI.

A kamara elnöke szerint az egyes gabonafélékre és az olajos magvakra 2012-ben bevezetett fordított adózás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hatására az érintett termékeknél jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.

A kamarai elnök szerint 2018. január elsejével célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni az áfa mértékét az UHT- és az ESL-tej, a zöldség-gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a hal, a vadhús, a szarvasmarha, a méz és a sertésbelsőség esetében is. (Áfacsökkentésen a kormány is gondolkodik, igaz, ők egyelőre más terméknél csökkentenék az adótartalmat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK