Újabb ágazat kér 5 százalékos áfakulcsot

A baromfiágazat közel akkora bajban van már a magas takarmányárak miatt, mint a sertéstenyésztés és feldolgozás. Minden pénzre váltható intézkedést örömmel venne az ágazat, a terméktanács pedig a sertéságazatban tervezett öt százalékos áfakulcs baromfiiparra való kiterjesztését kéri a kormánytól.
Kiss Melinda, 2013. április 29. hétfő, 20:55
Fotó: Napi.hu

Már húsvét után szükséges lett volna egy újabb áremelés a baromfiiparban, azonban erre május vége előtt kevés esélyt látnak a baromfi feldolgozók - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnökségi tagja. Elmondása szerint az év elején kialakult kínálati piac kismértékben enyhült már ugyan, de még mindig érezteti hatását. Egyelőre egyfajta áremelés előtti kötélhúzás látszik a csirke és a pulykatermékek piacán: az egyes termékeknél elért kisebb emelést gyakorta pár héten belül visszakérik az akciók kedvéért a kereskedelmi láncok. A csirkehús piaca középgyenge fogyasztás mellett stabil, az árak pedig nyomottak - mondta Bárány László, ez pedig az első negyedéves élőállat telepítéseken is látszik, gyakorlatilag nem változott 2012 azonos időszakához képest.

A pulyka piaca kezd kilábalni a január-februári sokk után, igaz, ez sajnos annak az összességében mintegy 25 százalékos vágáskapacitás csökkenésnek a hatása, amely az elmúlt hónapok üzembezárásai nyomán alakult ki - mondta Bárány László. Emlékeztetett arra, hogy csak az év első négy hónapjában feladta az élőpulyka vágást a Sága sárvári üzeme, egy dél-balatoni és egy szabolcsi pulykaüzem, a pacsai baromfi feldolgozó pedig a múlt héten jelentette be, hogy nem tudja folytatni a termelést. Mindez a csökkenő kapacitás miatt a piaci áraknak és a forgalomnak úgymond jót tett, azonban számos család megélhetése lett oda.

Tavasszal lesz áremelés

Egyelőre a májusban induló grill szezontól várja az ágazat, hogy ismét nőhet a fogyasztás, és ennek nyomán kismértékben a feldolgozói átadási ár is. Utóbbi kapcsán Bárány elmondta, hogy várhatóan lesz áremelés, a mértéket azonban megtippelni sem szerette volna, annyi minden befolyásolhatja még. Többek között az uniós baromfipiac alakulása, ami egyelőre még nem is körvonalazódik, hogy merre fordul. Annyi bizonyos, hogy a magas takarmányárak kontinens szerte veszteségeket okoztak a baromfi hizlalásban, feldolgozásban, sőt a takarmány előállításban érdekelt cégeknek is.

Májusban egyébként már pontosabb termésbecslések állnak majd a piaci szereplők rendelkezésére a legfontosabb termények várható hozamával kapcsolatban is. A termelők mindenesetre bíznak abban, hogy jelentősen csökkenhetnek majd a takarmányköltségeik az új termés betakarítása után. Az mindenesetre látszik, hogy a világ jelenleg nem tud, de nem is akar több pénzt, valós árat fizetni az alapvető élelmiszerekért, és az árak alacsonyan tartásában komoly szerepük van a kiskereskedelmi láncoknak - tette hozzá Bárány László.

A sertéságazathoz hasonló támogatást várnak

Egyelőre várjuk a vidékfejlesztési tárca válaszát a nagyjából egy hónapja megfogalmazott kérésünkre, miszerint emeljék a baromfi állatjóléti támogatásokat a sertéságazatban járó szintre - mondta Bárány László. Ezzel biztosítható lenne, hogy az ágazat kihúzza ezt az évet. Az már látszik, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését kevéssé tudná állni a költségvetés.

A Baromfi Termék Tanács múlt pénteki levelében ezért azt kéri a szaktárcától, hogy a sertéságazatban tervezett 5 százalékos áfakulcsot terjesszék ki ezen az ágazaton belül is a baromfitápokra, a napos és vágóüzemi élőállatok kereskedelmére is. Ezzel növelhető lenne az ágazat belső finanszírozó képessége, és a termékpálya elején jelentős csapás lenne a szürke gazdaságra is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.04.30 08:31

A csirke "íze" a tartásától és kisebb mértékben a feldolgozásától, tárolásától függ. Ahogyan a tojásnál a szabadföldi almos a legjobb és a ketreces a legsilányabb úgy a csirkénél is igaz mindez.
Az sem mindegy, hogy a háztáji aznap levágott csirkét fogyasztja valaki vagy a hathetes mélyhűtött ketrecest.
Olyan ez mint a tablettás és a Mátraaljai száraz vörös bor...multiknál tablettás van. Ezért szeretnék a háztájit kiírtani. A wellnes ketrecet is ők harcolták ki az unióban.
Egészségükre!
Uniómentes csirkét mindenkinek!
Nem megmondtam, hogy háztáji csirkét vegyél!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2013.04.30 07:58

Magyarországon mennyi is a hazai csirke a külföldihez képest?...
Az ágazat kérhet, de nem profitál belőle a kereskedőnél ugyanannyi marad a csirke ára.
Fordított adózást kellene itt is, ha engedné az unió, de nem engedi.
Magyarországon fogyasztási adózást tart fenn a fidesz. Az ingatlanadót pedig a különleges magyar helyzet miatt nem lehet bevezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2013.04.30 07:06

@troll: Ez is az egyik negatív hozadéka az EU-ba való felelőtlen belépésünknek. A csirketermelőknek egyébként a minőségjavítás irányába kellene elmozdulni. A magam részéről azért csak ritkán vásárolok csirkét mert szinte semmi íze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.04.29 21:01

nem az a fő gond, hogy a magas áfa miatt drága a hús és nehezen tudja megfizetni a fogyasztó, hanem, hogy a magyar termelők hatalmas hátrányban vannak a külföldiekhez képest.

a húsüzemnek ugyanis sokkal jobban megéri dániából, holladiából behozni a félsertést, mint hazai termelőtől, vágóhídtól venni, mert így a fordított adózás miatt nem kell megfinanszíroznia a 27% áfát.

a külföldevel ellentétben a hazai termelőnek rá kell számolni az árra a +27%-ot, majd azt a vevő hónapok mulva kapja csak vissza.

ha viszont hollandiából jön a hús, azért áfamentesen fizet a magyar vevő.

ezért a feldolgozók ma már szóba sem állnak a magyar termelőkkel, inkább külföldről vásárolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html