Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ebben a hónapban lisztáremelés lesz, ez biztosra vehető - foglalta össze a helyzetet a lapnak Lakatos. Az ok egyszerű: Magyarországon a tavalyinál mintegy félmillió tonnával kevesebb, 4,7-4,8 millió tonna búza termett, ráadásul gyengébb minőségben a szokásosnál: csak mintegy 30 százaléknyi az étkezési minőségű búza. A hazai malmoknak ebből 1,2 millió tonnára van szükségük őrlésre, és további 1,2-1,3 millió tonna megy általában takarmánycélra és vetőmagnak. A Magyarországon felhasznált mintegy 2,5 millió tonna fölötti rész az exportárualap.

Így az idei termésből csupán 1,4 millió tonnányi alkalmas őrlésre, de ennek egy részéből így is takarmány lesz, vagy exportálják. A keresleti piac miatt így a tonnánkénti 48-50 ezer forintos induló ár 55-56 ezer forintra emelkedett a malmoknál. A lisztet viszont nem erre a beszerzési árra árazták, ezért ebben a hónapban jön a drágulás. Az áremelkedés Lakatos Zoltán szerint a sütőipari termékekláncon is végigmegy majd.

A búzapiacot az is befolyásolja majd, hogy a jelek szerint napraforgóból jó termés lesz, kukoricából pedig a rekordhozamok sem elképzelhetetlenek. Szükség lesz tehát a tárolókapacitásra, ami feltehetően sok termelőt döntési helyzet elé állít majd. Lakatos Zoltán szerint elképzelhető, hogy inkább a búzát tárolják ki a termelők, hogy legyen hely a kukoricának, ez viszont fékezheti a kenyérgabona drágulását. Árcsökkenés azonban nem várható, mert kevés jó minőségű búza van Magyarországon - tette hozzá a szakember.

Az elmúlt időszakban - köszönhetően a koronavírus-járványnak - sok élelmiszer drágult meg már így is jelentős mértékben.