Az újság csütörtöki cikke szerint fizetésképtelenné nyilvánította a bíróság a City Budapest Idegenforgalmi Ingatlanhasznosító Zrt.-t, felszámolójának pedig a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki.

A fizetésképtelenné vált City Budapest mérlegéből az derül ki, hogy korábban kezességet vállalt a Nefrin Kft. hiteleire. (A konglomerátum központi cége a Mugler, a City Budapest közvetlen tulajdonosai a Taverna Holding és a Conglob, utóbbi üzletrészeit pedig a Nefrin jegyzi.)

A City Budapest kötelezettségállománya 2015 végén csaknem 33 milliárd forint volt, miközben a forgalma nem érte el a félmilliárdot, a vesztesége viszont meghaladta az egymilliárdot. A cég saját vagyona még a kétmilliárd forintot sem érte el tavaly év végén.

A Taverna-csoport bankhitelekből elindított, a szállodaiparhoz köthető óriásprojektekről vált ismertté.

....nem az volt a lényeg, hogy egy projekt valóban nyereséges legyen, hanem az, hogy mindig induljon a következő, amelyre hitelt lehet felvenni, így biztosítva a nagyvállalkozásban a folyamatos pénzáramlást. Az üzleti kör a hitelekből bevásárlóközpontot, golfszállót, hévízi luxusszállót épített...így foglalja össze a Tolnai-féle üzleti kör stratégiájának lényegét Brückner Gergely a 25 év, 25 nagy átverés című könyvben. A most megjelent, és az elmúlt negyedszázad nagy visszaéléseit sorjázó könyv külön fejezetet "dedikált" az egykor az újpesti fociklubhoz is köthető körnek. Hogy miként tudtak éveken át milliárdokkal bűvészkedni, majd látványos csőddel lezárni a nagy ingatlanprojekteket, arra csak feltételes módban adható válasz. imigyen: "Tolnainak minden bizonnyal jó üzleti érzéke volt, de ismerői azt gyanítják, hogy valaki lehetett mögötte. Erre utal, hogy végül olyan komoly, offshore cégek tömkelegét is igénybe vevő, szövevényes ingatlan- és sportüzemeltető birodalmat épített ki, amelynek áttekintése sokak szerint meghaladta képességeit...." További részletek a 25 év, 25 nagy átverés című kötetben.

(Képünk illusztráció)