Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) idén több olyan fogyasztói jelzés érkezett, miszerint egyes vállalkozások az árubemutatók helyszínén lehetővé tették, hogy az érdeklődők akár hitelfelvétellel is megvásárolják az ott felkínált termékeket. A hitelintézeti törvény ugyanakkor 2015 decemberétől megtiltotta az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során az olyan pénzügyi szolgáltatás nyújtását, amely például hitel- vagy kölcsönszerződés megkötésének elősegítésére irányul - írja közleményében az MNB.

Az MNB - a társhatóságokkal is együttműködve - kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az árubemutatókkal kapcsolatos törvényi szigorítások elérjék céljukat. Ennek megfelelően a jegybank a beérkezett ügyféljelzéseket megvizsgálta, s azok nyomán egyes pénzügyi intézményeknél a jogsértés gyanúját felvető körülményeket azonosított. A jogalkotói célok és a fogyasztói érdekek védelmében az MNB kiemelt prioritással vizsgálja ezt a területet.

Az időseket veszik célba

A zártkörű árubemutatókra jellemzően személyre szólóan (meghívó, telefonos megkeresés vagy utcai leszólítás útján) invitálják a fogyasztókat, így a jogsértő vállalkozások kiszűrésénél kiemelt jelentősége van a lakossági jelzéseknek. A fogyasztók esetében lényeges, hogy megfontolják, valóban szükségük van-e az adott termékre, tájékozódjanak, hogy máshol mennyibe kerül, és ha az árubemutatón a termék megvásárlásához esetleg hitelt kínálnak számukra, mielőbb jelezzék azt a MNB felé.

Az elmúlt években az árubemutatókat szervező vállalkozások az idősebbek sérülékeny helyzetével visszaélve, gyakran megtévesztő tájékoztatásokkal és hitelfelvétel ösztönzésével jelentősen túlárazott termékek meggondolatlan vásárlását kényszerítették ki - hívja fel a figyelmet az MNB.

Gyanús: mindig ugyanazt az intézményt ajánlják hitelnyújtóként

A hitelnyújtásra vonatkozó jogszabályi szigorítást követően az MNB felhívta az érintett vállalkozások figyelmét, hogy vizsgálatra okot adó körülmény lehet, ha a fogyasztó az árubemutatón kínált terméket hitelfelvétel útján vásárolja meg, és az árubemutató szervezője, a termék értékesítője, valamint a hitelnyújtó között közvetítői kapcsolat mutatható ki. Felvetheti a jogsértés lehetőségét az is, ha az árubemutató keretében történő termékértékesítések mellett visszatérően azonos pénzügyi intézmény hitelnyújtása jelenik meg.

A jegybank továbbá nem tartja elfogadhatónak a tiltó rendelkezések megkerülését célzó olyan gyakorlatot sem, ahol a vállalkozás fizikailag vagy időben választja el a termékértékesítést és a hitelnyújtást, vagy ennek látszatát kívánja kelteni.

Az árubemutatók kockázatairól további információk az MNB honlapjának fogyasztóvédelmi aloldalán olvashatóak.