Újabb devizahiteles pereket tárgyalnak másodfokon

Szerdán összesen 10 pénzügyi intézmény devizaperét tárgyalja másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.
MTI-Eco, 2014. október 22. szerda, 08:24

Szerdán a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt., a CIB Ingatlanlízing Zrt., az AXA Bank Europe S.A., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt., az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., az MKB Bank Zrt., a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt. és a Raiffeisen Lízing Zrt. keresetét tárgyalják.

A bíróságnak másodfokon is arról kell döntenie, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A Fővárosi Törvényszék eddig első fokon összesen 68 ítéletet hozott, ebből 65 felperesi keresetet utasítottak el teljesen, három esetben - az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Magyar Cetelem Bank Zrt. és a K&H ügyében - részben helyt adtak annak.

A szeptember 29-én indult másodfokú eljárásokban eddig 13 ítélet született a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásain, mindegyikben helyben hagyták az elsőfokú ítéletet.

Egy pénzintézet még az elsőfokú eljárásban visszalépett, három pert - az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank közös keresetét, az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, továbbá az OTP Ingatlanlízing magyar állam ellen indított perét - felfüggesztettek azért, mert a bíró már elsőfokon az Ab-hez fordult. A másodfokon eljáró ítélőtábla három bank esetében fordult Alkotmánybírósághoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK