Újabb devizahiteles ügy került az Európai Bíróság elé

Újabb, devizahitelezéssel kapcsolatos ügy érkezett a napokban az Európai Bíróságra, ezúttal a ráckevei járásbíróságtól - közölte pénteken a luxembourgi uniós igazságszolgáltatási testület sajtószolgálata.
MTI, 2014. július 4. péntek, 13:30
Fotó: Napi.hu

A beadványban a magyar bíróság a problémakör egyik olyan vetületével foglalkozik, amelyet eddig nem vizsgáltak. Lényegében azt kérdezi az Európai Bíróságtól, hogy a devizahitel nyújtása olyan tőkepiaci devizaműveletnek minősül-e, amelyre vonatkoznak a pénzügyi eszközök piacairól szóló uniós irányelv befektetővédelmi rendelkezései.

E rendelkezések arra kötelezik a befektetési vállalkozásokat, hogy informálódjanak arról, milyenek az ügyfél ismeretei és tapasztalatai a kiválasztott termék vagy szolgáltatás szempontjából releváns kérdések tekintetében. Arról is tájékozódniuk kell a befektetési vállalkozásoknak, hogy milyen az ügyfél pénzügyi helyzete, mik az ügyfél befektetési céljai.

Minderre azért van szükség az uniós irányelv értelmében, hogy a befektetési vállalkozás az ügyfél számára megfelelő befektetési szolgáltatásokat és pénzügyi eszközöket kínálhasson. E rendelkezések értelmében, ha a befektetési vállalkozás a kapott információk alapján úgy ítéli meg, hogy a termék vagy a szolgáltatás nem megfelelő az ügyfél számára, erre az ügyfelet kifejezetten figyelmeztetnie kell.

A ráckevei járásbíróság arra is kíváncsi, hogy amennyiben a devizahitel-szerződések megkötésekor elmaradt az ügyfélnek az említett uniós irányelv befektetővédelmi rendelkezései értelmében történő tájékoztatása, akkor ez a körülmény maga után vonja-e az ilyen szerződések semmisségét.

Az Európai Bíróságon még nem tűztek ki eljárást az ügyben, egyelőre csupán iktatták a beérkezett iratot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ubisanyi, 2014.07.04 15:42

30 éven keresztül ment a birkózás a dohánylobbival. Aztán dollár százmilliárdokat voltak kénytelen fizetni a dohánygyárak kártérítésként. 30 éven át ment a birkózás az olajlobbival a benzin ólmozásához használt ólom acetát miatt, amíg végre megszüntették az ólmozott benzint. 30 éve megy a birkózás az energia lobbival a co2 miatt. Az északi sarki jegek lassan teljesen elolvadnak,most kezdik felfogni az emberek a globális felmelegedés hatását. 5 éve megy a birkózás a banklobbival devizahitel ügyben. A banklobbi most elvesztett egy csatát. És mi lesz a háború vége?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2014.07.04 14:49

@Blama: De csak addig amíg nem az adós javára döntenek ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.07.04 14:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html