BUX
37342

Újabb diáktüntetés jöhet

Tüntetni is készek a diákok az alacsony ösztöndíjak miatt: a kormány az elmúlt tíz évben nem emelte ezt a juttatást, így még kiváló tanulmányi eredménnyel is csak jelképes összeget lehet kiérdemelni.

Komócsin Sándor, 2017. július 3. hétfő, 09:04

Az egyetemi hallgatók vagy cinikusan, vagy dühösen beszélnek az ösztöndíjakról, amelyek nevetségesen alacsonyak - írja a Magyar Nemzet. Az egyetemisták érdekvédelmi szervezete (HÖOK) tiltakozik a kormánynál azért, mert tíz éve nem emeli ezt a juttatást.

Az HÖOK szerint 119 ezer forintról 172 ezerre kellene növelni az egy hallgatóra jutó éves normatívát, ami kompenzálhatná az elmúlt tíz év inflációját és visszaadhatná az ösztöndíjak 2007-es reálértékét. Ehhez a költségvetésben jelenleg erre szánt 31 milliárd forint forrást 43 milliárdra kellene emelni.

Az érdekvédők vizsgálatai szerint a diákok tíz éve jövedelmük 25 százalékát szerezték munkával, ami 2015-re 41 százalékra nőtt. Akkor 58 százalékukat támogatták a szülei, ami 2015-re 74 százalékra ment fel. Egy diák ma 4,5-es átlaggal maximum 13 ezer forint havi ösztöndíjat tud szerezni, de van olyan felsőoktatási intézmény, ahol csak az előírt minimumot, hatezret fizetnek.

A hallgatók képviselői tárgyalni akarnak a kormánnyal, ha ez nem jön össze akkor kreatív módszerekkel fognak hangot adni gondjaiknak. Készek arra is, hogy tüntetéseken tiltakozzanak.