Azok a települések, amelyek emelni szeretnének a dolgozók bérén, és ehhez van saját forrásuk, január elseje óta megtehetik - mondta Pogácsás a Magyar Időknek az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek béremelését firtató kérdésre.

Az államtitkár szerint egy olyan megoldáson dolgoznak, amellyel azokat a településeket támogatnák, amelyek saját erőből nem tudják megemelni a köztisztviselők bérét, de azt is hozzátette: "a részletekről még korai beszélni".

Újabb átalakítás jön?

Pogácsás a lapnak arról is beszélt, hogy az önkormányzati rendszerben komolyabb, rendszerszintű változás jövő tavaszig nem várható, de szerinte a rendszer nem is igényel komolyabb módosításokat. Kisebb változásként említette, hogy a bölcsődei ellátáshoz kapcsolódó finanszírozás például lényegesen kedvezőbbé válik az önkormányzatok számára.

Az államtitkár ugyanakkor azokra az aggodalmakra reagálva, miszerint a jövőben újabb feladatokat vonhat magához az állam az önkormányzatoktól, és ezzel tovább sérülhet az önkormányzatiság elve, kijelentette: az az eddigi feladatátcsoportosítások miatt sem sérült, újabb feladatok átvétele miatt nincs veszélyben az önkormányzatiság.