A Fitch egy éve, tavaly május 20-án emelte vissza befektetésre ajánlott kategóriába, módszertana szerint "BBB mínusz" besorolásra, stabil kilátással a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül.

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője szerint nem valószínű, hogy változtatna a Fitch a besoroláson vagy a kilátáson, mivel a szakértő szerint a hitelminősítő nem szokott gyorsan reagálni az úgynevezett "soft" piaci folyamatokra.

Ugyanakkor van a piacon olyan várakozás, amely a kilátás stabilról pozitívra javítását valószínűsíti, mivel a vártnál alacsonyabb (éves összehasonlításban 2,2 százalékos) áprilisi inflációs adat közlését követően erősödött a forint az euróval szemben, pedig "normál esetben" gyengülnie kellett volna, és az államkötvény piacon is megjelentek a külföldi vevők. Ürmössy Gergely és Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzői szerint nem változtat az államadós-besoroláson, sem a kilátáson a Fitch pénteken.

A Fitch várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban, de nem kötelező a kijelölt felülvizsgálati időponton bármilyen lépés bejelentése.

Idén már a Moody's Investors Service-nek és a Standard & Poor's-nak is volt kitűzött dátuma a magyar államadós-besorolás vizsgálatára. A Moody's nem vizsgálta, míg a S&P megerősítette változatlan stabil kilátással Magyarország államadós-besorolását. Tavaly mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott sávba sorolta vissza Magyarországot, azonos "BBB mínusz/Baa3" hosszú távú osztályzattal.