Újabb festményeket vesz az MNB - most 320 milliót költenek

Hamarosan közgyűjteménybe kerülhet több nívós alkotás - derül ki a jegybank friss bejelentéséből.
Domokos László, 2018. november 20. kedd, 13:00
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Elektronikus közbeszerzési rendszerben elindított közbeszerzési eljárás keretében a jegybank Értéktár programja Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró értékben kívánja megszerezni.

A műalkotásokra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt el nem érő Giovanni Battista Pittoni (1687-1767): Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József: Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogát 45 millió forintért kívánja megszerezni a tulajdonostól. Lezárult Willem Adriensz Key (1515/16 - 1568) Férfiképmás című festményének 58 ezer euró vételáron történő megvásárlása is - adta hírül az MNB.

A jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott módon öt év - meghosszabbítható - időtartamra letétbe helyezi a program keretében megvásárolt műkincseket.

A műkincs-visszavásárlási célú Értéktár programot a Matolcsy György vezette intézmény 2014 januárjában indította el, hogy a korábban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányada haza kerüljön, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával megelőzze azok szétszóródását. A programot Gerhardt Ferenc MNB-alelnöke vezeti, a program koordinálására és a műkincsek értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló tanácsadó testületet állítottak fel. A célok megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós (mintegy 32 milliárd forint) keretet különített el 2018 végéig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2018.11.20 14:46

@krislaci: 320 Mio-ból semmit nem lehetne konszolidálni
legfeljebb 320 Mrd-ból ( ami ennek 1000-szerese )
bár az ismerősön már az sem segítene
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.11.20 14:20

Hihetetlen, erőlködnöm kell,hogy elhigyjem. Pár napja halt meg egy régi ismerősöm a Szentpéteri kapui Csillagpont kórházban, amikor két kisebb sztrókkal kezelték. A zárójelentésben az szerepelt, hogy kórházi fertőzés volt a halála oka.
Gyógyulni ment be, és megölték. És ilyen helyzetben az MNB - többek között - két kézzel lopja és herdálja az állam vagyonát. A 320 millió forintból legalább 2 évre konszolidálni lehetne a kórházak gazdálkodását, és csökkenteni lehetne a várólisták hosszát.
De, ha a polgárainak tanulásával és gyógyításával eddig mit sem törődő elszánt állami főtisztségviselő tolvajok valami csoda révén rendelkeznenének a magyar egészségügy kidolgozott és szakétőkkel alaposan átvitatott korszerűsítési tervével, akkor ebből az összegből a felelőtlen elherdálás helyett meg lehetne kezdeni annak megvalósítását.
De, ne legyen kétségünk, ezek az erkölcstelen trógerek a lopást fogják választani.
Itt már csak egy második '56 segíthet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html