Újabb fordulat a bértárgyalásokban

Nem fogadja el a 2016. évi bérajánlás szövegtervezetét a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz), az elnökség további tárgyalásokat tart szükségesnek - mondta Kordás László, a szervezet elnöke a szövetség pénteki budapesti rendkívüli kongresszusa után újságíróknak.
MTI, 2016. február 19. péntek, 16:54
Fotó: Napi.hu

Kordás László kifejtette, a MaSzSz szerint akkor írható alá a bérajánlás, ha valódi életminőség-javulást hoz a munkavállalóknak és az ágazati szakszervezeteknek, a helyi bértárgyalásokon valódi segítséget nyújt, de a jelenlegi szövegtervezet ehhez nem megfelelő. Ezért a kongresszust megelőző ülésén az elnökség úgy döntött, hogy nem csatlakoznak az aláíró érdekképviseletekhez, módosítási javaslatokkal kívánnak élni - hangsúlyozta Kordás László.

Az elnök elmondta, a szakszervezeti szövetség rendkívüli kongresszusának összehívására az alapszabály jogszabályoknak megfelelő módosítása miatt volt szükség, amit csak a kongresszus tehet meg. Megválasztották az elnökség hiányzó tagjait, illetve összegzés hangzott el az elmúlt egy évben végzett munkáról, illetve a szervezet előtt álló feladatokról.

Az elnök kitért arra, hogy a MaSzSz a napokban útmutatót fogalmaz meg arról, hogyan lehet érvényesen, eredményesen és jogszerűen élni a sztrájk lehetőségével. A szövetség elsősorban ágazatainak kíván ilyen típusú szakmai segítséget, szolgáltatást nyújtani, de nyitottak arra, hogy tapasztalataikat és tudásukat minden hozzájuk forduló rendelkezésre bocsássák - jelentette ki. Hozzátette, fontos a munkavállalók közötti szolidaritás erősítése, ezért keresik a kapcsolatot minden érdekképviselettel, civil szervezettel. A MaSzSz kezdeményezni fogja olyan egyeztető folyamat elindítását, amelynek végén összehangolt akcióban tudnak erőt demonstrálni a résztvevők - fogalmazott Kordás László.

HOZZÁSZÓLÁSOK