Újabb fordulat: a Fidesz tényleg kivérezteti a Költségvetési Tanácsot

Az alkotmányügyi bizottság tegnap még nem támogatta, ám ma a gazdasági bizottság fideszes tagjai megszavazták azt a módosító javaslatot, amely a Költségvetési Tanács teljes jövő évi költségvetését elvonja. A Fidesz támogatja a javaslatot - mondta Rogán Antal a gazdasági bizottság fideszes elnöke.
Papp Zsolt, 2010. november 23. kedd, 11:16
Fotó:

Újabb fordulatot vett a Költségvetési Tanács ügye, vagysi mégsincs fordulat az eredeti tervhez képest. A Fidesz megszavazza azt a módosító javaslatot, amely a tanács titkárságának jövő évre tervezett 835 millió forintos költségvetését tízmillióra csökkenti - mondta a gazdasági bizottság keddi ülésén Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke. A javaslat elfogadása - amelyre majd a plenáris ülésen kerülhet sor - az alig egyéves testület végét jelenti. A három fős tanácsot ugyan nem érinti a javaslat, de a tanács sorsa megpecsételődik azzal, hogy az elemző munkát végző stáb nem kapja meg a költségvetési támogatást.


A javaslatot a kormány nem támogatta sem a mai, sem az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén. Hétfőn a szintén fideszes többségű testület leszavazta a KT költségvetésnek elvonását - akkor még úgy tűnhetett, hogy KT kvázi megszüntetése lehet egyéni akció. Ám mivel az alkotmányügyi bizottságban csomagban szavaztak a képviselők - utóbb kiderült, nem is tudták, hogy miről voksoltak - így akkor még elbukott a javaslat.

A gazdasági bizottság mai ülésén világossá vált a politikai akarat: a Fidesz megszüntetné a kormány költségvetési politikája fölött őrködő testületet - mondván ezt a feladatot az ÁSZ tökéletesen ellátja. Valójában a KT az egy éves létezése alatt sokkal színvonalasabb elemzésekkel álta elő, mint az ÁSZ húsz év után, s ezek a szakmailag karakán elemzések láthatóan nem tetszenek a kétharmados kormánypártnak.

A KT több elemzésben felhívta a figyelmet, hogy a kormány költségvetése - amely a magánpénztári járulékok einstandolásával és a válságadók bevezetésével hozza egyensúly közeli állapotba a 2011-es büdzsét, hosszú távon fenntarthatatlan. A KT arra is rámutatott, hogy a kormány által 2013-14-re várt öt százalékos gazdasági növekedés nem támasztható alá egyetlen modellel, többek közt azért, mert az elfogadott adótörvények közel sem hoznak akkora foglalkoztatás-bővülést, mint amire a kormány számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nopex, 2010.11.23 12:10

Azért azt ne feledjük, hogy a KT nem egy teljesen pártatlan szervezet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html