Újabb gázcégeket vesz az állam

Eladnák az E.On két gázelosztó társaságát és az energiaszolgáltató cégét is, az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán már alá is írták az MVM-mel, a tranzakció idén lezárulhat – írja az Index. Ezzel az állam lehet a legnagyobb tulajdonos már a gázellátásban is. Az MVM cáfolta, hogy az anyacég szándéknyilatkozatot írt volna alá.
Index.hu, 2014. március 5. szerda, 12:11
Fotó: Napi.hu

Az E.On Hungária Zrt. és az MVM március 5-én szándéknyilatkozatot írt alá, tudta meg az Index. Úgy tudják, szerdán a munkatársakkal azt közölték, a cégek megállapodtak, hogy az MVM megveszi az E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.-t, az E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.-t, valamint a lakossági ellátásért felelős E.On Energiaszolgáltató Kft.-t. Ezenkívül opciós vételi jogot szerez az E.On Ügyfélszolgálati Kft.-ben.

Az MVM megkeresésükre annyit írt, "az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. nem írt alá szándéknyilatkozatot. Természetesen, ahogy eddig is, tájékoztatni fogjuk önöket is a társaságot érintő jövőbeni változásokról."

Az E.On belső tájékoztatása szerint a közös szándéknyilatkozat aláírása után kezdődik meg az érintett cégek, valamint az azokhoz tartozó támogatói funkciók és eszközállomány átvilágítása, valamint a vételár megállapítása. Az Index úgy tudja, ha az E.On Hungária Zrt. és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. között megállapodás jön létre, az átadás-átvétel várható időpontja 2014 év vége lehet. Az üggyel kapcsolatban megkeresték az E.Ont is, egyelőre várnak a válaszra.

A Dél-dunántúli gázszolgáltató (Ddgáz) 1993-ban alakult részvénytársasággá, majd 1996-ban privatizálták. A társaság többségi tulajdonát a Ruhrgas vette meg, fő részvényese az E.On. A Közép-dunántúli gázszolgáltató szintén az E.On tulajdona, Zala, Somogy és Veszprém megyében 445 településen van jelen.

Noha néhány éve még az E.On volt a gázipar egyik legnagyobb szereplője, az eladás után nem sok cége marad. Tavaly eladta az MVM-nek a nagykereskedést végző E.On Földgáz Trade és a gáztárolókat tulajdonló E.On Storage cégeket is. A korábbi években az MVM még azt mondta, nem áll szándékában beszállni a közvetlen lakossági ellátásba, kiskereskedelembe, a kormány részéről az utóbbi időben azonban erre egyre határozottabb szándék mutatkozott.

Az állam idén vette lényegében teljesen közösségi tulajdonba a Főgázt, ha az E.On elosztói engedélyes cégeit is megveszi, már csak a GDF Suez kezében lévő Égáz-Dégáz, és az olasz Eni tulajdonolta Tigáz marad nem állami kézben. Az elmúlt néhány év szabályozói változásai miatt ezek közül egyik cég sincsen túl jó bőrben, a Tigáz masszívan veszteséges, eladásáról már korábban is lehetett pletykákat hallani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

biroti3, 2014.03.05 12:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

biroti3, 2014.03.05 12:32

Minthogy régóta szabályozott árakkal dolgoznak, így a tulajdonos-változással maximum elvi jelentősége van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.05 12:18

...jó hírek ,patriótizmus ,biztonság ,extraprofit nélküli világ !!!..szdsz mentes Magyarország !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html