A török statisztikai hivatal szerdán közölte, hogy márciusban 19,71 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők csökkenésre, 19,57 százalékra számítottak a februárban mért 19,67 százalék után. A legnagyobb mértékben, 29,77 százalékkal az élelmiszerek és a nem alkoholos italok csoportja drágult - írja az MTI.

Havi szinten 1,03 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, miközben elemzők 0,92 százalékot vártak a februári 0,16 százalékos emelkedés után. Januárban 20,35 százalékon állt a pénzromlás éves összevetésű üteme, havi szinten pedig 1,06 százalékos emelkedést mértek.

Márciusban gyorsult a termelői árak emelkedésének üteme is: éves összevetésben 29,64 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 1,58 százalékkal nőttek az árak, míg februárban 29,59, illetve 0,09 százalékos emelkedést mutattak ki.

A török jegybank monetáris tanácsa március eleji ülésén nem változtatott az irányadó kamat, az egyhetes repokamat 24,00 százalékos szintjén éppen arra hivatkozva, hogy enyhén csökkent az infláció.

A vasárnap tartott helyhatósági választások eredményét nagyban befolyásolta, hogy a törököket mélyen nyugtalanítja a gazdasági helyet. A magas infláció és a török líra gyengülése miatt a gazdaság a tavalyi év második felében recesszióba került. Az infláció június óta sorra 15 éves csúcsokat döntött, a legrosszabb hónapban, októberben a 25 százalékot is meghaladta a pénzromlás éves összevetésű üteme.