Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2018-ra első körben százmillió forintot fogadott el a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztésére, ezt egy kormánydöntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a falugazdász hálózatba. Kiválogatásuk a térség gazdaszervezeteinek az ajánlásával fog megtörténni - közölte Fazekas Sándor miniszter.

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában, a szakoktatáshoz való hozzáférésben segítenek, átadják a jó szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, amelyeken tevékenykednek.

A Földművelésügyi Minisztérium más programokkal is segíti az erdélyi gazdákat - közölte Fazekas. Tavaly kezdték meg az erdélyi mezőgazdasági szakképző intézmények tangazdasági háttere kiépítésének az előkészítését, ezen most is dolgoznak. Fontosnak tartotta, hogy ez évben is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a határon túli magyar termelőknek az Országos Magyar Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). Valamennyi program azt a célt szolgálja, hogy a vidék minél több fiatalt tudjon megtartani, minél többen találjanak megélhetést szülőföldjükön a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban.

Az MTI kérdésére Fazekas Sándor elmondta, továbbra is keresik a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a pálinka megnevezést. Jelenleg ugyanis ez a termék földrajzi eredetvédelemmel rendelkezik az EU-ban, és csak Magyarországon, és négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani.

Románia és Magyarország kiemelt partnerei egymásnak, mind az agrártermékek kereskedelmében, mind pedig az európai agrárpolitika küszöbön álló megújításában - véli Fazekas.