A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint azok is teljes állami nyugdíjra lesznek mostantól jogosultak, akik úgy döntenek, hogy továbbra is magánpénztári tagok maradnak; ez nagyjából százezer ember - írja az Index.hu. A múlt év végén elfogadott jogszabályban ezzel szemben az van, hogy aki március végéig nem lép vissza, annak csak az állami nyugdíj 75 százaléka jár, miközben minden nyugdíjjáruléka az államhoz kerül.

Az NGM-et, a nyugdíjbiztosítót és egy nyugdíjszakértőt is megkértük, hogy oldja fel az ellentmondást az elfogadott törvény és annak minisztériumi értelmezése között. A szaktárca válaszában annyit közölt: "2012. január 1-jét követő időszakra vonatkozóan a teljes állami nyugdíj jár az általános számítási szabályok szerint, mert kizárólag az állami nyugdíjpillérbe lehet befizetni az egyéni járulékokat, és így az állami nyugdíjrendszerben szerez valamennyi biztosított nyugdíjvárományt".

A nyugdíjbiztosítótól az Index nem kapott választ , ám a portál korábbi értesülései szerint, hogy épp innen érkezett figyelmeztetés a nemzetgazdasági tárcához még a törvény elfogadása előtt. Ebben a nyugdíjbiztosító szakemberei felhívták az NGM illetékeseinek figyelmét arra: a kasszatagok részleges diszkriminációja továbbra is fennmarad, ezért változtatni kellene a jogszabály szövegén. Az érintett jogszabálymódosítást azonban végül változtatás nélkül fogadta el a parlament.

Mit tegyen a pénztártag?

Az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kérő nyugdíjszaértő szerint van a jogszabály betűje, ami csökkentett nyugdíjat rögzít, illetve ezzek szemben van az NGM jogértelmezése, ami nem több egyfajta szándéknyilatkozatnál. "Bár örvendetes, hogy mindkét intézmény szándéka az, hogy a maradó kasszatagoknak 100 százalékos állami nyugdíj járjon, de jelen helyzetben csak a jogszabály betűje vehető komolyan" - fogalmazott a szakértő.

A szakértő azt javasolja a kasszatagoknak, hogy várjanak, mi lesz a kormányzaton belüli jogértelmezési vita vége. Erre március 31-ig van idő, a nyugdíjpénztáraknál eddig lehet jelezni a visszalépési szándékot. A szakértő megemlíti: ha a pénztártagoknak végül tényleg 100 százalékos nyugdíj járna, az kiszúrás azzal a 2,8 millió emberrel, akik tavaly január végéig visszaléptek az állami rendszerbe, és azzal a reálhozamot leszámítva minden nyugdíjmegtakarításukat az államnak adták.