Újabb hitelminősítői felülvizsgálat jöhet a magyar gazdaságról

A héten végrehajtja a magyar államadós-kockázati osztályzat következő felülvizsgálatát a Moody's Investors Service, bár az nem feltétlenül bizonyos, hogy ennek az adósosztályzat vagy az osztályzati kilátás módosulásában megmutatkozó konkrét eredménye lesz.
MTI, 2014. június 29. vasárnap, 16:58
Fotó: Reuters

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody's listáján a magyar szuverén osztályzat következő felülvizsgálata július 4-én, pénteken esedékes.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, vagy hajnalban, az európai piaci nyitások előtt, vagy éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után. A Moody's rendszerint az éjjeli időpontban jelenti be, hogy az aznapra jelzett esedékes felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adós esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be. A Moody's a pénteki időpont után november 7-én vizsgálja felül újból a magyar adósosztályzatokat.

Az S&P és a Fitch már megtette

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's március végén már végrehajtott egy felülvizsgálatot; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő értékelése pedig szeptember 19-én várható.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.06.30 17:47

@lauda: Kezdjük a végén. Soha nem mondtam olyat, hogy az általad megnevezetteket szeretni kell! Szeretni ott a család, ha nincs tartsatok szeretőt...Konrád György azon kevés magyar közé tartozik akit a konzervatív, valóban kereszténydemokrata német kormány megtisztelt a Károly Díjjal, ahogy érdemei miatt Horn Gyulát is megtisztelte...A berlini Művészeti Akadémia vezetésével biztosan azért bízták meg, mert alkalmatlannak találták a feladatra. Ami Hellert illeti. Emberek fizettek nem kevés tandíjat azért, hogy hallgathassák...Nyilván minden hülyék voltak.

Ami a hitelfelvételt illeti abban részben igazad van, ezt nem lehet tagadni, nem is akarom. Mindössze annyit jegyzek meg, hogy abból utak, autópályák hidak iskolák épültek mindannyiunk hasznára.

A deviza adósságot gyakorlatilag az imádott megmentőtök engedélyezte 2001-ben a Magyar Közlönyben ott virít az aláírása...
Államcsőd nem volt, max a jó pénz reményében a 3 grácia meghirdette.
A forint onnantól van mélyponton, és azóta sem állt vissza a Bajnai idejében levő értékre!

Nem vitatom a szocik felelősségét, de a hócipőm tele van azzal, hogy 5. éve a csuti messiás kormányoz valláserkölcsi alapon, az államadósság folyamatosan növekszik, és ennek ellenére még mindig elmúlt nyolcéveztek!!!

Az erkölcsükről annyit, hogy tele vannak volt Mszmp és Kisz titkárokkal és III/ akárhányas ügynökökkel. Szálka gerenda esete.

Nehezen viseltem a szocik tevékenységét is, de a megváltó ténykedése a folyamatos harci szellem okán számomra értékelhetetlen.
Adók tömkelegét vezette be ez a nagyeszű banda, és nem haladunk előre.
Mindent azért nem kellene a szocikra kenni. A Simlicska & Tsa és Herr Mészáros erősen gazdagodik, mindannyiunk kárára, de ez szerintetek rendben van...Itt említette egy jobber, hogy legalább nem a komcsik lopnak. dehogy nem csak most fidesznek hívják magukat....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.06.30 15:24

@krix: "Ha egy orszag hanyatlani kezd az nem all meg 1-2 ev alatt"....de nem am. Ez orbanisztan eseteben "szepen" gyorsul. Mar parszor irtam, hogy ebbol par ev mulva allamcsod lesz. Lehetetlen, mondjak a szektasok. "A nemet autoszerelo gyarak miatt a kulkerunk pozitiv". Ha, ha kis bunkok. Az a gazdasag csak egyik resze a sok kozzul. Igen fontos a gazdasagi- es adoterhek kiszamithatosaga ellentetben az allando szabadsagharcal minden es mindenki ellen. Na es media es mas szabadsagok, amik ugy leteznek mint tavaris Putyin birodalmaban. Kulonben elobb-utobb majd ez is ugy fogja vegezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.06.30 14:54

@Abbe:
"A Csuti Géniusz alatt került az ország a háromszoros bóvli kategóriába."

Ez tény, nem lehet tagadni.
De:
-előtte kb 15x minősítettek le minket,
-az Orbán alatti leminősítések 1. és 2. indoka a magas munkanélküliség és államadósság volt - ezeket a dicső táncostól és a libástól örökölte.

Ha egy ország hanyatlani kezd (Mo. 2006-tól), az nem áll meg 1-2 év alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.06.30 14:01

@Abbe:
A Csuti Géniusz alatt került az ország a háromszoros bóvli kategóriába.
Ezt azért az orbánhitűeknek is illene tudomásul venni!

Próbáld a tárgyilagosság látszatát kelteni. A 2008-2009 államcsőd lehetőségét biztosan másként értékeled, ugyebár akkor fel kellett minősíteni az ország besorolását.
Ugyebár a 12 ezer milliárd adósság növekmény nagyon jól mutatott a mérlegben. A deviza adósságról meg már szót sem érdemes ejteni, hísz oly jól kerestek rajtunk.
Persze , ha a szoci , liberális tönkre tesz mindent azt is pozitívként kell értelmezni.
Jó utálod Orbánt rendben nem kell szeretni
De kérlek
sorold fel, miért szeressük :
Medgyesit, Gyurcsányt Bajnait , Magyar Bálintot Kunczét , Hellert Konrádot,stb
De akik ellen eljárás holyik , vagy börtönben vannak nem akarok szót ejteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.06.30 10:40

@Abbe: Bocs. kimaradt egy szó:sajnos nem mindig sikerült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html