Újabb hitelre is szükség lehet az adósságfinanszírozáshoz

Új állampapírok kibocsásátására, illetve újabb hitelek felvételére lehet szükség a 2011-ben lejáró államadósság visszafizetéséhez, illet a nettó finanszírozási igény biztosításához - állítja az ÁKK Zrt. vezérigazgatóhelyettese.
MTI-Eco, 2010. szeptember 22. szerda, 11:25
Fotó:

A jövőre lejáró államadósság a 2010. június végi állapot szerint 2859 milliárd forint volt, a nettó finanszírozási igény pedig az előzetes célszámnak megfelelően várhatóan 850 milliárd forint körül alakul jövőre - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) általános vezérigazgató-helyettese az MTI-nek szerdán.

Elmondta: jelen helyzetben a 2011-es finanszírozási terv szükségképpen azzal számol, hogy mind a nettó finanszírozási igény, mind a lejáró államadósság visszafizetéséhez szükséges forrás biztosítása - más országok gyakorlatához hasonlóan - csak új állampapírok kibocsátása, illetve újabb hitelek felvétele útján lehetséges.


A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az állampapírpiacokon fokozatosan javult a költségvetés finanszírozásához szükséges piaci bizalom. Ezt jól mutatja többek között az a tény, hogy az idén 8 és fél hónap alatt 1170 milliárd forint összegű államkötvény aukciós értékesítése valósult meg 2400 milliárd forint összegű kereslet mellett, amely értékesítés 220 milliárd forinttal meghaladja az eredeti tervet.

De ugyancsak jó példa erre a kedden megrendezett 3 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukció, amelyen a meghirdetett 50 milliárd forintos összegre 202 milliárd forintnyi, azaz négyszeres vásárlási ajánlat érkezett, csökkenő hozamok mellett. A nagy keresletre tekintettel 65 milliárd forintra emelte az ÁKK az elfogadott mennyiséget - mondta Borbély László András.

Kifejtette: amennyiben a 2010-ben tapasztalt tendencia a jövőben is folytatódik, akkor a lényegében változatlan forint kibocsátási összegekkel számoló 2011. évi finanszírozási terv is gond nélkül megvalósítható. Ezt a megállapítást a kibocsátási terv közzétételére adott első elemzői reakciók is alátámasztják.

HOZZÁSZÓLÁSOK