Újabb ingatlanokat vásárolnak a jegybanki alapítványok

Az alapítványi vagyon biztonságos befektetése és gyarapítása a jegybanki alapítványokat kezelő cég célja, ezért az ingatlanportfólió további bővítését tervezik a társaságnál - mondta Fekete Zoltán, a jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.
Domokos László, 2017. február 9. csütörtök, 06:39
Fotó: Napi.hu

Az alapítványok vagyonának értéke most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor volt. A vagyont nem költhetik el, annak hozamából gazdálkodnak, ezt fordítják oktatásfejlesztésre és kutatások támogatására. Eddig közel ötmilliárd forint támogatást nyújtottak, ezzel együtt is gyarapszik a vagyon, és még mindig több mint 150 milliárd forint

Induláskor 5-6 százalék volt a kötvényhozam, de tavaly már csak 1-1,5 százalék. Az Európai Központi Bank (ECB) irányelveivel megegyezik, hogy ingatlanpiacba fektetnek, ahol ma 6-7 százalékos hozamot lehet elérni.

Az alapítványok vállalati kötvényeket is vettek, az összesen 20 milliárd forintos befektetés között vannak hazai és nemzetközi vállalati kötvények, ilyen biztonságos befektetés például a Mol kötvénye, valamint a nyugat-európai bankkötvények. Vannak hozamtermelő beruházásaik, mint a Millenáris irodaházak, a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a Széll Kálmán téren (képünkön).

A megvásárolandó ingatlant külső, jó nevű, nemzetközi céggel világíttatják át és értékeltetik. Mivel közpénzt kezelünk, felelősen tesszük, vagyis nem vásárolhatunk a piaci árnál drágábban - mondta Fekete Zoltán. A vagyongyarapodás nem az ingatlanfelértékelődésből adódik, az ingatlanokra költeni is kell.

A Kecskeméti Egyetemet a duális oktatás jegyében építik, olyan nagy vállalatok támogatásával, mint a Mercedes-Benz vagy a Knorr-Bremse, amelyeknek szakemberek kellenek, a diákoknak pedig használható tudás - jelezte. A jegybankok többsége a világon támogatja az oktatást.

A vagyon összetételét negyedévente közzéteszik, a programokat és a szerződéseket is publikálják. Tavaly komoly lépéseket tettünk, hogy átláthatóan, szakmai alapon és hatékonyan működjünk, új korszak kezdődött az alapítványok életében - hangsúlyozta az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK