Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 50,9 - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési- és Készletezési Társaság. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében enyhén kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem azonban az idei év leggyengébbike. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek 2016 januárban vége szakadt, és hatodik hónapja jelez bővülést az index.

A 2016 június havi index 1,3 százalékponttal alacsonyabb a májusi (52,2) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke. Június összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a júniusoké szintén). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ezt meghaladó volt (52,9). Az idei érték a nyolcadik legalacsonyabb júniusi érték 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónaphoz képest, immár hatodik hónapja. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta hatszor volt alacsonyabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya nagyon enyhén magasabb lett az előző hónaphoz képest. A mostani érték a negyedik legalacsonyabb júniusi 1995 óta, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, ahogy az elmúlt három év átlagát is.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, az ütem enyhén erősödött, és az index távolodott az 50,0 ponttól. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek negyedik hónapja szűkülnek, némileg gyorsuló ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a negyedik legkisebb júniusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig két ilyen hónap volt.

2014-2015-ben a foglalkoztatottsági index csak négy-négy hónapban mutatott csökkenést. Az elmúlt hónaptól eltérően az e havi érték újból növekedésre utal, ebben az évben már negyedszer. Ebből adódóan az index értéke magasabb lett májushoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve a második legmagasabb júniusi 1995 óta - olvasható a MLBKT közleményében.