Újabb jéghegyet vett célba a kormány?

Léket üthet az IMF-tárgyalásokon a jegybank adóztatása, elemzők a költségvetési hiány megugrását jósolják - írja a Wall Street Journal.
NAPI, 2012. július 4. szerda, 09:13
Fotó: Napi.hu

Újra összeakasztotta a bajuszát a magyar kormány és a jegybank, ezúttal az utóbbi tevékenységére kivetendő adó miatt. Az intézkedés veszélyeztetheti a nemzetközi hitelezőkkel tervezett megállapodás megkötését is - írja a Wall Street Journal (WSJ) blogrovatában. Orbán Viktor kormánya ki akarja terjeszteni a pénzügyi tranzakciókra kivetett adót a jegybank refinanszírozási műveleteire és a bankok egynapos jegybanki betéteivel kapcsolatos forgalomra is. Az ötlet várhatóan kevés ellenállásba ütközik a parlamentben, amelyben a kormánypártnak kétharmados többsége van - kezdi a helyzet ismertetését a WSJ.

Nehezebb dolga lesz a Fidesznek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (ECB) meggyőzésével, amivel a 15 milliárd eurós kedvezményes hitelkeretről folyó egyeztetések újabb elakadását kockáztatja. Egyelőre egyik intézmény sem reagált nyilvánosan a múlt héten bejelentett adójavaslatra.

Tudjuk, hogy fasírt lesz

A WSJ idézi Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tegnap reggeli interjúját, amelyben Rogán jelezte: a kormány tisztában van azzal, hogy az adó terítékre kerülhet a két szervezettel folytatott párbeszédben. Mint mondta: fel vannak készülve arra, hogy érvekkel támasszák alá az intézkedést és megvédjék az álláspontjukat.

Budapest 100 milliárd forintot vár az MNB megsarcolásától, amelyet munkahelyteremtésre szán. A kormány célzást tett arra, hogy a jegybanknak be kellene építenie a közterhet refinanszírozási tevékenységébe. Simor András bankelnök azonban kategorikusan visszautasította ezt a lehetőséget és jelezte, hogy várják a parlament formális felkérését arra, hogy az MNB nyilvánítson véleményt a kérdésben. Erre a jogszabályok kötelezik a törvényhozást. Simor szerint az adó elfogadásával a kormány közvetlenül beavatkozna a monetáris politika alakításába.

Nem tudjuk, mi a baja

Rogán megkérdőjelezi a bankelnök vonakodását azzal kapcsolatban, hogy a jegybank áthárítsa az adót a szolgáltatásait igénybe vevő kereskedelmi bankokra. Nem biztos benne, hogy a Simor ezzel kapcsolatos állásfoglalása helyes-e, ám mivel az MNB független intézmény, nem kívánta bírálni a bankelnök lépését. Ha azonban a bank tartja magát ehhez, akkor az adó veszteségként jelentkezik 2013-ban, amit a 2014-es költségvetésből kell pótolni.

Úton a figyelmeztetés

Nem valószínű, hogy az IMF és az EU támogatni fogja a jegybank megadóztatását - idézi a WSJ Gargyan Eszter, a Citi elemzőjének figyelmeztetését, amit a befektetőknek küldött emlékeztetőjében fogalmazott meg. A "fiktív" adóbevétel a jegybanktól, illetve a 300 milliárdos adókönnyítések a GDP 1,5 százalékával lazítják fel a jövő évi költségvetést. Ehhez képest az EU pénzügyminiszterei a magyar kormány iránti bizalmuk jeleként csak két héttel ezelőtt vonták vissza az uniós források felfüggesztéséről szóló határozatukat.

Akkor abból indultak ki, hogy Budapest megfelelő lépéseket tett a GDP arányos költségvetési hiány leszorítására 2012-ben 2,5,  majd 2013-ban 2,2 százalékra. Az új intézkedéscsomag így azt a negatív üzenetet küldi a piacoknak, hogy a kormány nem feltétlenül elkötelezett vállalásainak betartása mellett.

imf
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.07.05 09:18

@Trambulin: Valamit nagyon benéztél! Mi köze van az Új Széchenyi Tervnek (ami Uniós forrásokból támogat beruházásokat) a KKV-nak adható Széchenyi-hitelprogramhoz? A Széchenyi-kártya már 2002. óta létezik! Hello ébresztő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.07.05 09:16

@rigolya: Most maga tényleg ennyire egyszerű vagy csak tetteti? A Széchenyi hitelt a ker. bankok úgy helyezik ki, mint bármilyen más hitelüket. Saját forrásból! Az állam csak kamattámogatást ad - igazából nem is nekik, hanem a KKV-nak, hogy kisebb legyen a kamatteher. És garanaciát vállal a hitel visszafizetésére a Hitel Garantiqa Zrt-vel közösen ha jól emlékeszem 85%-ban.
Ha annyira sz@r üzlet lenne nekik, miért csatlakozik a programhoz egyre több ker. bank? Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi kihelyezhető hitel így már a 2010-es négyszerese (100 millió Ft / KKV)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.04 22:48

@Borisz1106: Ugye tudjuk, hogy nagyobb forgalom esetén kisebb kamatmarge is nagyobb bevételt hoz... A viszonylag fele olyan fejlett magyar piacon magasabb a kamatmarge? Hahát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.04 22:47

@Borisz1106: A Széchenyi hitelt a kerbankok csak közvetítik! De a tények nehogy megzavarják!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.07.04 20:21

Azért lássuk be - nem nehéz - ha már ott tartunk, hogy a magyar vállalkozások életbentartása a cél 2012-ben, akkor valami itt nagyon félre ment.
USZT ide, USZT oda, a beruházások akkora mínuszban vannak, mint mostanság soha. Se fejlesztés, se bővülés, se piac, se semmi. Az USZT pótcselekvés, halottnak a csók, ami lehetne akár jó is, persze kiegészítésként a piaci alapú hitelezés mellett. De meglehetősen abberált gondolat azt hinni, hogy az USZT akár átmenetileg is képes lenne kiváltani a piaci finanszírozást. Nem is teszi, nem is alkalmas rá.
Lát valaki is olyan lépéseket, amely egy egészséges piaci finanszírozás újra beindulása irányába mutat? Addig se hitelezés, se bővülés. És nem csak a külföldi bankok, de a naaagy OTP is szépen kivár és kussol mint xar a fűben, várva a jobb időket. Nekik van idejük, ki fogják várni. Amúgy sem tehetnek mást. Addig meg megy a kottogás az USZT-vel ami egy önámítás és mint ahogy a recesszió mutatja enyhén szólva nem egy ütős történet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html