Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újra összeakasztotta a bajuszát a magyar kormány és a jegybank, ezúttal az utóbbi tevékenységére kivetendő adó miatt. Az intézkedés veszélyeztetheti a nemzetközi hitelezőkkel tervezett megállapodás megkötését is - írja a Wall Street Journal (WSJ) blogrovatában. Orbán Viktor kormánya ki akarja terjeszteni a pénzügyi tranzakciókra kivetett adót a jegybank refinanszírozási műveleteire és a bankok egynapos jegybanki betéteivel kapcsolatos forgalomra is. Az ötlet várhatóan kevés ellenállásba ütközik a parlamentben, amelyben a kormánypártnak kétharmados többsége van - kezdi a helyzet ismertetését a WSJ.

Nehezebb dolga lesz a Fidesznek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (ECB) meggyőzésével, amivel a 15 milliárd eurós kedvezményes hitelkeretről folyó egyeztetések újabb elakadását kockáztatja. Egyelőre egyik intézmény sem reagált nyilvánosan a múlt héten bejelentett adójavaslatra.

Tudjuk, hogy fasírt lesz

A WSJ idézi Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tegnap reggeli interjúját, amelyben Rogán jelezte: a kormány tisztában van azzal, hogy az adó terítékre kerülhet a két szervezettel folytatott párbeszédben. Mint mondta: fel vannak készülve arra, hogy érvekkel támasszák alá az intézkedést és megvédjék az álláspontjukat.

Budapest 100 milliárd forintot vár az MNB megsarcolásától, amelyet munkahelyteremtésre szán. A kormány célzást tett arra, hogy a jegybanknak be kellene építenie a közterhet refinanszírozási tevékenységébe. Simor András bankelnök azonban kategorikusan visszautasította ezt a lehetőséget és jelezte, hogy várják a parlament formális felkérését arra, hogy az MNB nyilvánítson véleményt a kérdésben. Erre a jogszabályok kötelezik a törvényhozást. Simor szerint az adó elfogadásával a kormány közvetlenül beavatkozna a monetáris politika alakításába.

Nem tudjuk, mi a baja

Rogán megkérdőjelezi a bankelnök vonakodását azzal kapcsolatban, hogy a jegybank áthárítsa az adót a szolgáltatásait igénybe vevő kereskedelmi bankokra. Nem biztos benne, hogy a Simor ezzel kapcsolatos állásfoglalása helyes-e, ám mivel az MNB független intézmény, nem kívánta bírálni a bankelnök lépését. Ha azonban a bank tartja magát ehhez, akkor az adó veszteségként jelentkezik 2013-ban, amit a 2014-es költségvetésből kell pótolni.

Úton a figyelmeztetés

Nem valószínű, hogy az IMF és az EU támogatni fogja a jegybank megadóztatását - idézi a WSJ Gargyan Eszter, a Citi elemzőjének figyelmeztetését, amit a befektetőknek küldött emlékeztetőjében fogalmazott meg. A "fiktív" adóbevétel a jegybanktól, illetve a 300 milliárdos adókönnyítések a GDP 1,5 százalékával lazítják fel a jövő évi költségvetést. Ehhez képest az EU pénzügyminiszterei a magyar kormány iránti bizalmuk jeleként csak két héttel ezelőtt vonták vissza az uniós források felfüggesztéséről szóló határozatukat.

Akkor abból indultak ki, hogy Budapest megfelelő lépéseket tett a GDP arányos költségvetési hiány leszorítására 2012-ben 2,5,  majd 2013-ban 2,2 százalékra. Az új intézkedéscsomag így azt a negatív üzenetet küldi a piacoknak, hogy a kormány nem feltétlenül elkötelezett vállalásainak betartása mellett.