A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékkal emelkedett, mivel idén szeptemberben eggyel több munkanap volt, mint egy évvel korábban. A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szintet érte el. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt.

Az ipari export az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal, míg szeptemberben jelentősen, 11,8 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a több mint háromtizedet képviselő járműgyártás kivitele szeptemberben kimagaslóan, 27,9 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 3,2 százalékkal csökkent - olvasható a KSH jelentésében.

Az ipar belföldi értékesítése január-szeptemberben 2,7 százalékkal mérséklődött, míg szeptemberben 5,0 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai szeptemberben 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 6,3 százalékkal emelkedett, miközben a csekély súlyú bányászaté 18,4 százalékkal visszaesett 2012 szeptemberéhez viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2013 szeptemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztrált a KSH termelésbővülést, a többi alágban 0,9 és 5,3 százalék közötti volumencsökkenést mértek az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27,6 százalékkal nőtt. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is. A feldolgozóipari rangsorban második számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,3 százalékkal csökkent. Az iparágon belül azonban a legnagyobb szakágazatban, a híradás-technikai berendezések gyártásában a 2011 júniusa óta tartó visszaesés után először figyelhető meg növekedés.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az egy évvel ezelőtti szinten maradt (100,2 százalék). Átlag feletti volumenbővülést regisztráltunk a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (12 százalék), valamint a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában (9,5 százalék), főként a kivitel kedvező alakulásának köszönhetően. Tartóssá vált a csökkenés a gyógyszergyártásban, az alág kibocsátása 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2013 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 31,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 30,6, az új belföldi rendelések 34,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 24,6 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit.

2013 első kilenc hónapjában - 2012 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,2 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2013. január-szeptemberben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Dél-Alföldön (22,8 százalék) regisztráltuk. A többi régióban 4,0 és 5,0 százalék közötti volumencsökkenést mértünk.