Újabb kendőzetlen bírálat jobbról: Orbánnak tanulnia kell

Elérkezett az ideje annak, hogy Orbán Viktor levonjon néhány tanulságot a közelmúlt fejleményeiből - írja Kopits György.
NAPI, 2012. január 10. kedd, 10:49
Fotó: Napi.hu

Kopits György, a saját bevallása szerint jobboldali beállítottságú közgazdász-professzor, a megszüntetett korábbi Költségvetési Tanács volt elnöke ismerteteti a Wall Street Journalban az Orbán-kormány másfél éves működése alatt hozott gazdaságpolitikai döntéseket, majd megállapítja, hogy a hivatalos ideológia szerint az eddig követett stratégia egyik fő célja Magyarország fiskális szuverenitásának megteremése volt. Egyszerűen fogalmazva azonban ez azt jelenti, hogy a lehető legszabadabb kezet kapták a populista osztogatáshoz és a kormány hatalmának bebetonozásához, miközben úgy tesznek, mintha betartanák az európai stabilitási megállapodásban foglalt költségvetési és adósságkorlátokat.

Ezek az intézkedések aláásták az korábbi szocialista adminisztrációtól megörökölt amúgy is bizonytalan üzleti környeztet. Az új kormány - szemben a hivatalos propagandával, miszerint az ország spekulánsok és más politikai számításokat követő ellenségek támadásának áldozata - kedvező fogadtatásban részesült. A hosszú távú kötvények kockázati prémiuma a választások előtt 200 bázisponttal csökkent, igaz, a csalódás után gyorsan ismét régi szintjére nőtt.

Így csinálta Venezuela és Argentína is

Kopits ezután a "bolivári forradalom" útját járó Venezuelához és a tíz éve hitelképtelen Argentínához hasonlítja Magyarországot, miután a súlyok és ellensúlyok szisztematikus leépítése, a magánnyugdíjrendszer államosítása, az szeszélyes adóztatás és a jogszolgáltatás politikai befolyásolása nagyon hasonlít az ezekben az országokban lejátszódott folyamatokhoz.

Az argentin vezetés hitelességének utolsó maradékát az ország devizatartalékainak átvétele morzsolta le - az a lépés, amelyről az új magyar jegybanktörvény kapcsán reális lehetőségként beszélnek. Mint az MNB vezető testületének korábbi tagját Kopitsot ez az utóbbi lehetőség különösen elszomorítja.

Pusztító az új jegybanktörvény

Amíg az árupiaci termékek - mezőgazdasági áruk, nyersanyagok, kőolaj - ára magas, addig a két latin-amerikai ország minden veszteségük ellenére, amit az előbb említett lépéseik okoznak, működőképes marad. Magyarország, azonban nem gazdag természeti kincsekben, ezért a jegybanktörvény megváltoztatása két fronton okoz károkat.

Egyfelől az ország nem idegenítheti el magától még jobban a pénzpiacokat. Az éves magyar hitelkamat-törlesztés becslések szerint már így is több mint egymilliárd euróval magasabb, mint a három másik visegrádi ország átlaga, és tovább nő. De ez semmi a tőbefektetések elmaradásához, a GDP-növekedés stagnálásához és az államcsőd növekvő kockázatához képest.

Másfelől Magyarországnak ugyan uniós csatlakozása óta vannak konfliktusai az EU intézményeivel, de az új jegybanktörvény miatt ez kiéleződött, ami veszélyezteti az EU/IMF páros pénzügyi támogatásának elnyerését és azzal a kockázattal jár, hogy az országot szankciókkal, például szavazati jogainak felfüggesztésével sújtják.

Orbánnak tanulnia kell a leckéből

Elérkezett az idő, amikor Orbán miniszterelnöknek le kell vonnia néhány gyors tanulságot a közelmúlt eseményeiből. Még nem késő letérni az ütközőpályáról - különösen fontos lenne visszatérni a jegybank függetlenségét megteremtő törvényhez, amelyet még az előző Orbán-kormány dolgozott ki tíz évvel ezelőtt - véli Kopits György.

Emellett tanácsos lenne végrehajtani a tavaly márciusban elfogadott reformcsomagban foglalt intézkedéseket, amelyeket időközben háttérbe toltak. Az uniós kormányok és a pénzpiacok üdvözülnének egy ilyen váltást a veszélyes kísérlet után. Ironikus, de egy ilyen lépés nyomán Magyarország hamarosan élvezhetné a valódi fiskális önállóság előnyeit, akárcsak a többi visegrádi ország.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.01.11 06:59

@elmufioka(folyt.):
Jó tegyük fel, hogy a 9,5 millió ember ugyanannyi pénzzel rendelkezik az szja és minimálbérváltozás után. Attól még éhendöglenek? Minden ár megy felfelé, naná! Tönkre fog menni bele a gazdaság? Naná, hiszen szép lassan 9,5 millió ember nem fog tudni számlákat fizetni, ezért csődbe mennek az ellátócégek. Az éhendöglés igazából ezután lesz, de érted. Stb, stb.
Zavarja ez egy nagy válság közepén az igazságérzetünket? Hát végignézve a gazdag rétegnek nyújtott állami "fizetésemeléseken", nagyon is zavarja! Nem is beszélve a képviselői fizetésemelésekről és a juttatáshegyeik további bővítéséről! Esetleg némi vígasz egy gazdaságélénkítő hatásban? A disznók úgyis külföldi bankokba viszik vagy német luxuscikkekre költik majd a pénzüket, a magyar gazdaságot hagyni fogják megrohadni!
Na, csak erre az egyre merd azt mondani, hogy ez is része viktor nagy víziójának, és kitérek a hitemből! Miután feltételezem nem lesz képed ezt állítani (remélem van benned még ennyi ész), tőled már nem kérek többet. Csak annyit tennék még hozzá, hogy számomra az, ahogy beharangozta a kormány, hogy majd milyen jó lesz az egykulcsos szja, és még volt is képe megvédeni az ellenzékkel és józan fórumokkal szemben is (az ellenzék számomra nem józan), teljes mellszélességgel, nekem egyértelműen mutat valami felé. A kormánynak ez igenis a "víziója" része, ha már így kiáll mellette, csakhogy ez minősíti a víziót! Bár én az ilyeneket inkább úgy hívom, hogy a korrupció álbal-, álközép- és áljobboldali helyzetbehozása...
Na jóreggelt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.01.11 06:57

@szkitaati:
Előljáróban leszögezném, hogy ha a kommentem miatt leneolibezel, felkutatlak és kitépem a szived. Egyszer már kifejtettem ezen az oldalon meglehetősen bőszavúan (talán 20 000 karakter), hogy mi a véleményem AZ EGÉSZ politikai elitről, és még a legélesebb bírálóim is meghajoltak előttem. Hidd el, egyben utálom az egészet, de ha muszáj, még szerintem meg tudom találni neked azokat a kommentjeimet. Nem sűrűn szólok már hozzá ezekhez a 20 oldalas politikai vitáitokhoz, mert mindig a fekete-fehér gondolkodású emberek verődnek össze olyankor. De most teszek egy próbát, hátha.
Először, nem tudom mi a bajod Bokrossal, pontosan ugyanazt csinálta, mint most a fidesz. Megszorítást államháztartási hiány csökkentésért. Bár nem kívánok most ebben vitába szállni veled, mert valószínű nem értesz egyet ebben. Csak gondolj bele, akkor a magyar gazdaság volt egy az egyben válságban a rendszerváltás miatt, most meg világgazdaság. És őszintén szólva szerintem az előbbi nagyobb hatással volt akkor ránk, mint most az utóbbi. És igenis megszorítások vannak most is, még ha nem is nevezik úgy. A legnyilvánvalóbb megszorítást a következőkben részletezem.
Másodszor. Csak egyetlen egy dologra kérlek, az 5 órás hírek kapcsán. Ok, értem, le a baloldallal, a multikkal, a bankokkal meg a finánctőkével. Ne félj, szerintem is. Csak akkor magyarázd már meg nekem, hogy értelmezed te az egykulcsos szja-t? Nagyon jól elvitatkoztatok egy nappal korábban, az államháztartási hiány 2011-es végső számáról szóló cikk alatt. És laspezia (azt hiszem ő) fel is vetette, hogy a főnökei havi 50-100 ezret nyertek az új bérszabályokkal, pedig 6 főnökére jut 3 gyerek, szóval még csak nem is családi kedvezmények. Namármost, ekkora bevételnövekedésből én úgy becslem, hogy az illető főnökök havi 700 ezer körül kereshetnek. Ez minimum egy multi cég lehet, azon belül is valószínű egy gazdasági szektorban tevékenykedő.
Tehát, ha nem is maga a multikat, bankokat, finánctőkét megtestesítő egységes transzcendens entitás, de a működtetői, azon belül is a felső réteg, a gazdagok egy tiszta, legális, nyilvánvaló, és nem utolsósorban pofátlan mértékű emelést kaptak, méghozzá egyenesen a kormánytól ezüsttálcán.
Akkor a kérdésem hozzád a következő. Mégis miből gondolod te, hogy ezek a pártok a háttérben bármilyen mértékben is különböznek? Nézd csak meg! Itt van most feketén-fehéren (hogy te is lásd), hogy a fidesz is ugyanazt a mocskos bandát szubvencionálja, amit az mszp-n annyira kifogásolsz.
És ha már ígértem a megszorítások magyarázatát. A fenti vonatkozik maximum félmillió emberre, a többi 9,5-lel tudod mi van? Vannak azok, akik minimálbért keresnek. Nekik tényleg emelkedni fog a fizetésük. Viszont ebben a gazdasági helyzetben a harmaduk ki lesz rúgva, pont az áhított minimálbéremelésed miatt. Ugyanis a minimálbéremelés miatt a munkáltatónak többet kell fizetni az alkalmazottnak, és több adót kell fizetni az alkalmazott után. Márpedig a cégek inkább termelnek kevesebbet, kirúgnak pár melóst, minthogy a vezetők fizetése csökkenjen, mert többet kéne fordítani a melósokra. Hiszen tudod te ezt, pont ezért szidod őket, nagyon is helyesen! Akik minimálbér fölött vannak, azoknál lényegi változás nem lesz.
Vajon egyensúlyban marad a 9,5 milliónak jutó összes bér a kirúgások és minimálbéremelés hatására? Talán, nominálértékben. Növekedni? Nem nagyon hiszem, elég sok régi fizetést kellene megdobni a közel 100 ezres minimálbér miatt, vagyis sok céget fog "érzékenyen érinteni" a változás, jönnek a kirúgások.
Jó tegyük fel, hogy a 9,5 millió ember ugyanannyi pénzzel rendelkezik az szja és minimálbérváltozás után. Attól még éhendöglenek? Minden ár megy felfelé, naná! Tönkre
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2012.01.10 17:09

Az 5 órás hírekben mondták: az MSZP egyetért az IMF --el azzal,hogy vezessék ki a különadókat és a szociális rendzseren meg egyéb megszorítással pótolja kormány a kieső jövedelmet...BALOLDAL!!HAJRÁ!!ÉLJENEK A MULTUK ,MEG A NANKOK!!MEG A FINÁNCTŐKE!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2012.01.10 16:57

@intermezzo: Igazi jó érvek...már ezt is megszoktuk 100 éve ,ha nincs érved ,beszélj másról...bolsevik..,meg liber módszer...meg a suttogó propaganda..,de akkor miért csodálkoztok ,hogy itt állunk??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2012.01.10 16:14

@szkitaati: Si tacuisses, philosophus mansisses - csak maradj magadnak , bíztatón valál hittem szép szavadnak mégis OVI s.ggnyaló maradtál
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html