Újabb kétmilliárd ugrik a tartalékból

Fontos a kultúra támogatása, ám a jelek szerint nem annyira, hogy azt meg is tervezze a kormány, így most a költségvetés tartalékából fizetnek ki 650 millió forintot, amit újabb 1,3 milliárd forint követhet.
Papp Zsolt, 2013. május 2. csütörtök, 16:57
Fotó: Napi.hu

A kormány múlt heti döntésével 650 millió forintot csoportosított át a Művészetek Palotája (Müpa) támogatásához, valamint zenekarok, énekkarok működésére. A támogatás forrása a kormány házi pénztárcája, a százmilliárd forinttal indult költségvetési tartalék, amely a mostani döntéssel immár csak 74,9 milliárd forintot tartalmaz.

A kormányhatározat rendkívül szűkszavú, nem is nevezi meg a támogatott szervezetek körét: a 650 milliós kerek közel egyenlő arányban oszlik meg a művészeti tevékenységek, alapítványok és gazdasági társaságok támogatása között. Ez utóbbi lehet a Müpa, amire 235,7 millió forintot címeztek, míg a fennmaradó rész menne a meg nem nevezett "egyes zenekarok, énekkarok" támogatására.

A kormány mostani döntése szervesen illeszkedik a korábbiakhoz annyiban, hogy a tartalékból olyan célokra költenek, amire a költségvetés tervezése során - némi körültekintéssel - már pántlikázhattak volna pénzt. Ennek a költségvetési politikának legkirívóbb példája az a január 4-i kormánydöntés, amely 2 milliárdot utal ki a Veszprémi járási hivatal kialakításra, mivel az kimaradt az akkor alig négy napa érvénybe levő költségvetési törvényből. Szintén a tartalékból fedezeték a Fradi-stadion bontását és építését - erre a célra 6,9 milliárdot fordítanak.

A támogatások sorának ezzel nincs vége, ugyanis a múlt heti határozatban további 1,3 milliárd forint kifizetésée vállalt kötelezettséget a kormány - amire az év második felében számíthatnak a meg nem nevezett érintettek, így valójában a döntés összesen két milliárd forinttal apasztja majd a tartalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2013.05.03 08:34

No ezért nem lesz elég soha semennyi adó, és ezért emelkednek vég nélkül az adók, és ezért nő vég nélkül a káosz, és ezért nincs semmi esély a felemelkedésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html