Január elsejével Pátria Takarék néven egyesül a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet, a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet és a Pécel és Vidéke Takarékszövetkezet. Az idén egy hasonló fúzióra került sor: áprilisban a Vámospércs és Vidéke Takarékszövetkezet és a Kaba és Vidéke Takarékszövetkezet egyesült és Főnix Takarékszövetkezetként folytatja tevékenységét.

A mostani fúziókat nem a takarékszövetkezetekre vonatkozó minimális tőkekövetelmények mozgatják − ellentétben a 2000-es évek közepén lezajlott összeolvadásokkal − mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője. A mostanira a szakember inkább az "okos" fúzió nevet használta; amikor egy-egy komolyabb takarék meglátja az üzleti lehetőséget és levezényli az egyesülést, ami a legolcsóbb tőkéhez jutást jelenti. A fúziók révén ugyanis az egyesült takarékoknak megemelkedik a nagyhitelkorlátjuk, ennek révén erősebb vállalati hiteleket is kínálnak.

Érdeklődésünkre, miszerint a jövő fúzióit mennyire katalizálhatja az a tény, hogy a kormányzat a kis- és középvállalkozások hitellehetőségeit szeretné számottevően bővíteni, Varga Antal elismerte, hogy a szektoron belül akad olyan takarék, amely az eddigi  jelentős üzleti aktivitása miatt már elég kifeszített, s így egy komolyabb kkv-hitelboomhoz csak újabb tőkebevonással tudnának csatlakozni. A számukra tehát elvben vonzó lehet a fúzió, mint ahogy elvben gondolkodhatnak ezen a kisebb takarékok is az üzleti aktvitás bővítése érdekében, bár esetükben az OTSZ ügyvezetője hasznosabbnak látja, ha az ernyőbank, a Takarékbank termékeinek értékesítéséből vennék ki a részüket.

Összességében Varga Antal is elismerte, hogy a jövő fúziói személyfüggők: a takarékok nem szeretik feladni önállóságukat. Komolyabb fúziós hullámot csak a (tőke)szabályozás változása hozna.