Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A természetes fogyás 36,3 ezer fő volt, 5,4 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A születésszám az év első öt hónapjában átlagosan 3,2 százalékkal, szeptemberben pedig 0,7 százalékkal emelkedett. Az év többi hónapjában átlagosan 2,8 százalékkal kevesebben látták meg a napvilágot, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma az év hat hónapjában emelkedett, ötben mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A január-februári jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke játszhatott közre a KSH szerint.

A július-augusztusi átlagosan 6,9 százalékos emelkedés hátterében a hőhullámok halandóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása állhat. Ezt követően a szeptember-novemberi időszakban átlagosan 5,7 százalékkal kevesebb elhunytat regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás a 2014. január-novemberi 31 ezerrel szemben 2015 első tizenegy hónapjában 36,3 ezer főre nőtt.

Kitört a házasságkötési láz

A 2015. január-novemberben anyakönyvezett 43 ezer házasságkötés nagymértékben, 17 százalékos növekedés. A frigyek száma mind a tizenegy hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, ezen belül októberben 37 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13,3 halálozás jutott. Míg az előbbi értéke nem változott, az utóbbi 0,6 ezrelékponttal volt magasabb a 2014. január-novemberinél. A természetes fogyás mértéke (0,6 ezrelékponttal) 4,0 ezrelékre emelkedett. 2015 első tizenegy hónapjában ezer élveszületésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos csökkenést jelentett az előző év január-novemberihez viszonyítva. A házasságkötési arányszám (4,8 ezrelék) 0,7 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban.