Újabb kudarc a magyar iskolákban

Magyarország egyelőre nem tudja teljesíteni azt az uniós elvárást, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya nem legyen magasabb tíz százaléknál.
Komócsin Sándor, 2018. március 1. csütörtök, 09:09
Fotó: Shutterstock

Drámaian magas a lemorzsolódással veszélyeztetett gyerekek aránya - idézi a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal 2017/2018-as tanév első félévére vonatkozó adatait, amelybe betekintést nyertek a lap újságírói. Magyarország más uniós országokhoz hasonlóan vállalta, hogy teljesíti azt az uniós célkitűzést, miszerint 2020-ig tíz százalékra csökkenti a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányát. Az Eurostat adatai szerint azonban 12,2 százalék ez az arány.

Sokak szerint az is hozzájárul a viszonylag magas lemorzsolódáshoz, hogy az Orbán-kormány 18 évről 16 évre csökkentette a tankötelezettség korhatárát. A napilap szerint a kormány egyik cselekvési tervében maga is beismeri, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a nehéz sorsú családokat, hogy iskola helyett inkább közmunkára küldjék a 16 éves kort elért fiatalokat. Így ugyanis több pénzt vihetnek haza, mintha diákösztöndíjat kapnának.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK