Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Adósságnyomás-mérő legfrissebb adatai szerint az államadósság 80,38 százalékon áll.  A helyzet valószínűleg ennél is rosszabb. Bár a Matolcsy György által indított kis grafikus alkalmazás elvileg egy naponta frissített, Magyarország forintban, illetve devizában mért GDP arányos adósságát jelző adósságmutató, a 80,38 százalékos érték múlt szerda óta nem változik. És nem változik az az euróárfolyam sem, ami alapján az adósságot mérik: 302,41 forintos euróval számolnak, miközben hétfőn már 308 forint fölött is volt az euró ára, és az MNB legutóbbi középárfolyama is egy százalékkal magasabb, 305,52 forint volt. (Update: ma frissült a honlap, az összesített GDP-arányos államadósság jelenleg 80,54 százalék.)

Ha ezzel az értékkel korrigáljuk a 80,38 százalékból 35,52 százalékkal részesedő devizaalapú adósságot, akkor 35,87 körüli értéket kapunk, ami azt jelenti, hogy az adósság a valós, napi árfolyamon ténylegesen már 80,7 százalék körüli adósságszinten van - írja az index.hu.

Mindez elég súlyos kudarc annak fényében, hogy az elmúlt bő két év gazdaságpolitikájának homlokterében - miután 2010 nyarán elbukott Orbán Viktor szándéka a költségvetési hiány elengedésére - az adósságcsökkentés állt. Matolcsy György egy emlékezetes Powerpointban azt vázolta fel, hogy 2011-2014 között Magyarországon lesz "a leggyorsabb adósságcsökkentés", amely során 82 százalékról 65-70 százalék közé csökken az államadósság.

Azóta az állam einstandolt 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, amiből mára csak néhány százmilliárd forint maradt. Az adósság GDP-arányos szintje ennek ellenére szinte semmit nem változott az elmúlt négy évben. Sőt, az adósság magasabban van most, mint a Bajnai-kabinet kormányzása idején: 2009 végén 79,8 százalékos volt az adósságszint, vagyis majdnem egy százalékponttal kisebb a mostaninál.