Újabb lépés jön a kürtőskalácsért

Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.
Inforádió, 2015. december 15. kedd, 08:13
Fotó: Napi.hu

Erről már egyeztetések folynak magyar és erdélyi szakmai szervezetek között, a cél, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amit Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak - mondta Gál Péter. A hagyományos különleges termékoltalom lényege, hogy egy olyan receptúrát véd, amely már régóta létezik a társadalomban, régóta ismerik az ezzel a receptúrával készült terméket az emberek. Továbbá egy élő hagyományról van szó, amely adaptálja a technológiai változásokat is.

Az FM célja, hogy a magyar értékeket felkutassa és megvédje. Ennek érdekében az ország az unió által rendelkezésre bocsátott eszközökkel is él. Magyarország növelné e földrajzi árujelzővel ellátott magyar termékek számát, valamint emelkedne a Magyarországhoz köthető hagyományos különleges termékek száma is. Így nem is lehet kérdés - vélekedett a helyettes államtitkár -, hogy a kürtőskalács alkalmas a hagyományos különleges termék oltalomra.

A Hungarikum Bizottság úgy döntött december 3-án, hogy a hungarikumok gyűjteményébe emeli 55.-ként a kürtőskalácsot. De, ha a kürtőskalácsot az unióban is oltalom alá kívánja helyeztetni Magyarország, az unió által elismert védjegy-rendszerben is el kell ismertetni a terméket - mondta V. Németh Zsolt, az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Tamás Sándor, a romániai Kovászna megye tanácsának elnöke szerint azért szeretjük a kürtőskalácsot, mert a mienk. A románok is kürtöskalácsnak nevezik a kürtős kalácsot, de Angliában és Franciaországban is annak mondják. Ez ugyanis egy olyan székely-magyar termék, amelynek egy neve van, kürtőskalács. Ezt a Kárpát-medencében mindenki tudja Konstanzától Sopronig. Sokan jövedelem-kiegészítésként, de már sokan megélhetésük biztosítására is sütik a kürtőskalácsot. Sütésével a világban naponta már ezernél is többen foglalkoznak. A kürtöskalácsot előterjesztették az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételre is.

A kürtőskalács receptjét mindenki szabadon használhatja, a hagyományos különleges termék oltalom éppen ezt szolgálja, a kürtőskalács ugyanis nem egy termékvédjegy. Ez azt jelenti, hogy aki betartja a kürtőskalács előállítási receptúráját, az nevezheti a termékét kürtőskalácsnak - tette hozzá Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvivője.

HOZZÁSZÓLÁSOK