Újabb lépések az jegybanki önfinanszírozási program keretében

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre újabb lépésekkel kívánja állami kötvényvásárlásra ösztönözni a bankokat az önfinanszírozási program keretében - jelentette ki az MNB alelnöke pénteken egy budapesti háttérbeszélgetésen. Nagy Márton egyben jelezte, hogy a jegybank nem készül közvetlen másodpiaci állampapír vásárlásokra.
MTI-Eco, 2015. december 18. péntek, 10:35
Fotó: Napi.hu

Elmondta, hogy a jegybank a banki állampapír-vásárlást támogató kamatcsere-eszközét (IRS) jobban ki akarja használni azáltal, hogy vonzóbbá teszi az árazással, és esetleg a mennyiség növelésével.

Az MNB alelnöke arról is beszélt, hogy a jövő év elején várható lépés a kérdésben. Közölte: "A jegybank a piac révén kívánja elérni a hosszú lejáratú kötvények hozamcsökkenését, a bank a nullához közeli szintre akarja szorítani a hozamokat".

Nagy Márton ugyanakkor hozzátette, hogy a banki hitelezést támogató kamatcsere ügyletek feltételei mindig is kedvezőbbek lesznek, mint a kötvényvásárlásokat támogató IRS-feltételek.

Nagy Márton rámutatott arra, hogy ma a magyar monetáris politikának nagyobb a függetlensége az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (EKB) által folytatott politikától. "Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem hatnak ránk, de a befolyásuk kisebb" - fogalmazott.

A forint árfolyamról szólva Nagy Márton megjegyezte, hogy nem kívánják befolyásolni a forint árfolyamát, de figyelemmel kísérik, mert a változása befolyással van monetáris politikai döntéseikre.

HOZZÁSZÓLÁSOK