Újabb lépésekre készülnek Matolcsyék

A kormány jelentős, a vállalkozók életét megkönnyítő adminisztráció-csökkentő lépéseket tervez a strukturális reform részeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az adminisztrációs terhek jelentős mérséklése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy Európa legversenyképesebb országait utolérjük, régiónkban pedig visszaszerezzük vezető helyünket - tették hozzá.
MTI-Eco, 2011. február 22. kedd, 18:30
Fotó:

Ahhoz, hogy Magyarország visszaszerezze vezető helyét a régióban, és Európa leginkább vállalkozásbarát országai között szerepeljen, elengedhetetlen a versenyképességet akadályozó adminisztrációs terhek mérséklése - fogalmazott a minisztérium az újjászervezésben érintett fő területeket bemutató sorozatában az adminisztráció-csökkentésről.

A kormány a strukturális reform részeként további konkrét lépéseket tesz a felesleges adminisztrációs terhek felszámolására - áll a tárca közleményében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium emlékeztetett, hogy a kabinet az elmúlt hónapokban számos intézkedést hajtott végre, amellyel csökkentette a gazdaságot bénító adóterhelést, egyszerűbbé és átláthatóbbá tette a vállalkozásokra vonatkozó szabályokat.

Az eddigi bürokráciacsökkentő lépések gazdaságélénkítő hatásaként a GDP növekedése, a költségvetés pozíciójának javulása, valamint új munkahelyek létrehozása várható az NGM szerint.

Az adminisztrációs terhek jelentős mérséklése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy Európa legversenyképesebb országait utolérjük, régiónkban pedig visszaszerezzük vezető helyünket - tették hozzá.

Magyarországon az adminisztrációs költségek világviszonylatban és a visegrádi országokhoz képest is túlzottan magasak; amíg az unió átlagában a GDP 3,8 százalékára tehetők ezek a költségek, addig Magyarországon a GDP 10,5 százalékára rúgnak; ezeken a költségeken belül a csupán az állami működéshez kapcsolódó költségek a GDP 3,1 százalékát teszik ki.

A minisztérium adatai szerint 2008. novemberi tehermérések alapján az akkor működő, nagyságrendileg 1 560 000 vállalkozás mintegy 800 milliárd forintot fordított adminisztrációra; egy vállalkozásnak évente körülbelül 500 000 forintját emészti fel a bürokrácia.

A tárca leszögezi: a vállalkozásokat sújtó bürokrácia mértéke jelentős versenyképességi hátrányt jelent Magyarország számára. A Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi indexe szerint Magyarország 2002 óta 19 helyet esett vissza, az állami szabályozás tekintetében pedig a 134. helyen szerepel. Magyarországnak a régió országaihoz képest is jelentős a lemaradása, rendre több hellyel hátrébb szerepel a ranglistákon, mint a visegrádi országok.

A hazai kis- és középvállalkozások elsősorban stabil, kiszámítható, a mainál alacsonyabb köz- és adminisztratív terhek jellemezte üzleti környezet megteremtését várják a kormányzattól a tárca szerint.

Az adminisztrációs terhek csökkentésében az EU tagországai is elkötelezettek; az EU 2007 márciusában döntött arról, hogy az uniós szabályozásból fakadó terheket 2012-ig legalább 25 százalékkal csökkenti, és ezen túl felkérte a tagállamokat, hogy határozzanak meg adminisztratív tehercsökkentési célértékeket, valósítsanak meg szigorúan ütemezett stratégiákat a nemzeti jogalkotásból adódó adatszolgáltatási kötelezettségek csökkentésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ermissik, 2011.02.22 19:42

Az új hulladékgazdálkodási törvény tervezete pedig a hulladékgazdálkodással foglalkozó nem közszolgáltató, tehát versenyhelyzetben lévő a közszolgáltatóktól hatékonyabban működő cégeket akarja kiszorítani a piacról, pedig ezen a területen rövid idő alatt munkahelyek ezreit lehetne teremteni. Csakhogy a környezetvédelmet irányítok alkalmatlanok a feladatuk ellátására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html