Újabb lépéssel csökkentenék az állami korrupciót

A kormányzati antikorrupciós program részeként Magyarország csatlakozik a már több mint ötven országban működő Nyílt Kormányzati Együttműködéshez (Open Government Partnership), és ezzel további vállalásokat tesz a korrupció elleni küzdelemre, a nyilvánosabb közigazgatás megvalósítására – írja közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).
MTI, 2012. július 5. csütörtök, 16:50
Fotó: Napi.hu

A csatlakozási szándékot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter még júliusban eljuttatja a szervezethez.

A Nyílt kormányzás nyilatkozatot 2011 szeptemberében elsők között nyolc ország írta alá - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Brazília, Mexikó, Indonézia, a Dél-afrikai Köztársaság és a Fülöp-szigetek -, és azóta már további 47 állam csatlakozott hozzá. Nemzetközi színtéren jelenleg ez a kormányzati együttműködés nyújtja "a nyilvánosság és átláthatóság elfogadott államközi kereteit", ezért fontos Magyarországnak is a csatlakozás, amely a kormányzati korrupciómegelőzési program része - írta közleményében a KIM.

A kabinet következő évekre vonatkozó vállalásai között említették a kormányzati információk elérhetőségének bővítését, az állampolgárok aktívabb bevonását a döntéshozatalba, a közigazgatás fejlesztését és a közszolgálati etika tudatosítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK