Újabb lex Mészáros és Orbán született?

Nem csupán a vállalatok társasági adójából levonható pénzből támogatható sportágak körét bővítette a parlament az erről szóló törvény módosításával, hanem új lehetőséget teremtett arra, hogy az érintettek eltitkolják, mennyit adtak, illetve kaptak.
Komócsin Sándor, 2017. június 27. kedd, 08:46
Fotó: Napi.hu

Új lehetőséget kaptak a sportszervezetek, például a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (FUNA) arra, hogy eltitkolják, mely cégek utaltak nekik a költségvetés helyett nekik támogatást a társasági adójukból. Így értékelték az erre vonatkozó törvény módosítását a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők.

A legérdekesebb változtatás, amely olyan apró, hogy nem érte el a sajtó ingerküszöbét, egy szó kihúzása a törvényből. A közhasznú szót törölték az támogatható alapítványok elől, így immáron bármely utánpótlás-neveléssel foglalkozó alapítvány kaphat taót, aminek az az értelme, hogy a jövőben ne kelljen elárulniuk kitől van a pénz. A hagyományos alapítványokra ugyanis jóval enyhébb adatszolgáltatási követelmények vonatkoznak, mint a közhasznúakra.

A napilap emlékeztet arra, hogy nemrégiben másodfokon is pert nyert a DK az Orbán Viktor alapította és Mészáros Lőrinc vezette FUNA ellen egy olyan perben, amelyben a bíróság adatszolgáltatásra kötelezte az utóbbit. (Mészáros és családja 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb rangsorban.) A FUNA közhasznú szervezet - ezzel indokolta a bíróság a DK-nak kedvező döntését, amely ellen az alapítvány a Kúriához fordult.

HOZZÁSZÓLÁSOK