Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az IGC már az ötödik privát szolgáltató, amely az érdekképviseleti ernyőszervezet tagjává vált. A 2017 tavaszán 12 vezető iparági szolgáltató által életre hívott Primus érdekvédelmi szervezet legfontosabb céljául az átlátható piaci viszonyok megteremtését, az ellátási színvonal emelését és a magánegészségügyi szektor kifehérítését, valamint egy megkülönböztető iparági védjegy kialakítását jelölte meg.

A szektor szervezettségének erősödése a privát egészségügy pozícióját is erősíti - véli Leitner György, a Primus Egyesület elnöke, aki szerint fontos visszajelzés, hogy két évvel az egyesület megalapítása után a meghatározó hazai privát egészségügyi szolgáltatók többsége már a Primus tagja. A célok változatlanok: azt szeretnék elérni, hogy a magánszektor dinamikus növekedésével együtt továbbra is a megbízható, jogkövető és etikusan működő, valamint a betegek biztonságát maximálisan szem előtt tartó szolgáltatók domináljanak a piacon.

Az IGC vezetője, Soós Miklós azzal indokolta a csatlakozást, hogy egyéni magánszolgáltatóként nehéz az érdekérvényesítés, a szakmai érdekképviselet, és szakpolitikával kapcsolatos naprakész információk megszerzése. Támogatást várnak a standardizálás, az esély- és versenyegyenlőség kialakításához is.

Az ICG elsősorban a magzati rendellenességek szűrésére, a meddőségi vizsgálatokra és az onkológiai molekuláris diagnosztikára specializálódott, egyedül itt végeznek az országban preimplantációs genetikai vizsgálatot, ami egy-egy család esetében az évszázados "átok" megszakadását jelentheti. A vizsgálattal az érintett családok vérvonalában időről időre megjelenő "mumusok" , mint például a vérzékenység, az izomsorvadás vagy a cisztás fibrózis kiszűrése a cél. Ennek keretében - a mesterséges megtermékenyítést végző központokkal együttműködve - megoldható, hogy az örökletes betegségekkel küzdő pároknak is egészséges gyermekük szülessen. Egy másik program a meddőséggel küzdő, évek óta különböző helyeken megoldást kereső pároknak segít azzal, hogy 90 százalékuknál 30 napon belül kideríti a kudarc okát.

Az intézetben erős az onkológiai vonal, a rákos megbetegedések hozzávetőleg 5-10 százaléka ugyanis örökletes genetikai hibákhoz köthető, az ilyen esetekben egyes daganattípusok családi halmozódása figyelhető meg. Az IGC profiljában meghatározó súllyal van jelen az onkológiai molekuláris diagnosztika, melynek egyik ága az öröklődő rákhajlam-szűrővizsgálatok.

A szakmai profil a napokban kardiogenetikai szűrésekkel bővül, amelyek célja az örökletes szívbetegségek vizsgálata, például a hirtelen szívleállás kockázatának felmérése.