Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A TD Securities stratégái felülvizsgált prognózisukban a fogyasztói árszínvonal 0,1 százalékos áprilisi év/év csökkenésénél is meglepőbbnek nevezték azt a tényt, hogy a magyarországi inflációs ütem 2012 vége óta folyamatosan elmarad az előrejelzésektől. Szerintük azt jelzi, hogy a magyar gazdaságban a hosszas monetáris enyhítési sorozat ellenére is "drámai mértékben" enyhült az inflációs nyomás, jóllehet ebben része volt a hatósági közműdíj-csökkentéseknek is.

A TD Securities várakozásai szerint az éves infláció az idei év nagy részében 1 százalék alatt marad, emellett a magyar befektetési eszközök mérsékelt kockázati felára is kedvez a monetáris enyhítés folytatásának.

Mindennek alapján még további 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést várnak, két egyenlő lépésben - ezek közül az elsőt a magyar jegybank monetáris tanácsa várhatóan már e hónapban végrehajtja.

Jön még itt kamatemelés

Az év végétől ugyanakkor - jórészt éppen az eddigi közműdíj-csökkentések belépő bázishatásai miatt - már az infláció ütemes gyorsulását várják, így 2014. végére 1,8 százalékos tizenkét havi inflációval számolnak, jövőre pedig meglehet az MNB 3 százalékos célszintje is.

Ennek alapján a TD Securities fenntartja azon prognózisát, hogy az MNB az idei negyedik negyedévben monetáris szigorításba kezd. A ház 2014. negyedik negyedévére 0,45 százalékpontos, 2015 negyedik negyedévéig összesen 0,75 százalékpontos kamatemelést vár a felülvizsgált előrejelzésében szereplő 2,30 százalékos MNB-kamatmélyponthoz képest.

Mások is látnak teret a vágásra

Más nagy londoni házak is felülvizsgálták már azt a korábbi várakozásukat, hogy a magyar jegybank befejezte az enyhítési ciklust.

A JP Morgan elemzői az áprilisi inflációs adatok ismertetése után közölték, hogy az idei és a jövő évi átlagos inflációra szóló előrejelzésüket egyaránt 0,4 százalékponttal 0,3 százalékra, illetve 2,5 százalékra csökkentették, és most már azzal számolnak, hogy az MNB további 0,30 százalékponttal 2,20 százalékra mérsékli alapkamatát az idén.

Az MNB-kamatcsökkentések folytatására adott előrejelzésüket a JP Morgan londoni közgazdászai azzal indokolták, hogy az infláció messze az MNB legutóbbi prognózisa alatt jár, a forint az elmúlt hónapban erősödött, az eurójegybank (ECB) általánosan várt kamatcsökkentése előtt kedvezőek a piaci kondíciók, és mindez a ház elemzői szerint szélesíti az MNB enyhítési mozgásterét.

Ennek alapján a következő kamatcsökkentést az MNB akár ebben a hónapban is végrehajthatja, és ha a piaci kondíciók engedik, az idei év végéig akár 2,00 százalékra is csökkenhet a magyar jegybank alapkamata - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ugyanezt jósolták új, felülvizsgált előrejelzésükben. Közölték: az eddig várt 2,30 százalék helyett 2,00 százalékig is süllyedhet az alapkamat, havi 10 bázispontos lépésekkel, öt hónapon át.

Módosított előrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az alacsony inflációs, sőt deflációt idéző környezet az MNB-t akár a forint valamelyes további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendő annak a kockázatát, hogy deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.