BUX
38240

Újabb megállapodást köthet a kormány a Gazprommal

Új gázszállítási megállapodással váltja majd a 2021-ben lejáró szerződést Magyarország a Gazprommal, az orosz gázipari óriás idén 900 millió köbméter gázt tárol be a magyarországi tározókba - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel szerdán Moszkvában.

Szabó Dániel, 2017. október 4. szerda, 13:41

Nemcsak Magyarország vásárolt több gázt az idei évben: az orosz gázipari óriás szeptemberben bejelentette, hogy rekordszintű lesz a Gazprom idei európai gázexportja, hat százalékkal felülmúlja majd a múlt évit, amely szintén csúcs volt.

"Világosan látszik az is, hogy a déli gázfolyosó terve menetrend szerint halad, a Gazprom és Bulgária, valamint a Gazprom és Szerbia közötti tárgyalások biztosítják, hogy amennyiben mi is tartjuk az eredetileg megállapított ütemtervet, akkor 2019 végére 6 milliárd köbméternyi gáz fog megjelenni Magyarország déli határán" - mondta a miniszter.

Szijjártó rámutatott, hogy mindez, csakúgy, mint a paksi bővítés, jelentős előrelépést jelent az energiaellátás biztonsága szempontjából. A magyar tárcavezető az orosz fővárosban tett kétnapos látogatatása során Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával Alekszandr Novak energetikai miniszterrel, Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával és Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozott.