Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elemzők 1,0 és 1,3 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt szeptemberi tizenkét havi inflációra. Nem tartották kizártnak azt sem, hogy az augusztusi 1,3 százalék után szeptemberben 1,0 százalékra lassul az éves összevetésű infláció.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 1,2 százalékos éves drágulást, míg havi alapon 0,3 százalékos pénzromlást prognosztizált előzetesen. Mint a legtöbb elemző fogalmazott: a bázishatásnak köszönhetően most szeptemberben lesz az inflációs pálya alja, szinte biztos, hogy a múlt havi érték alá süllyed a mutató. Tavaly szeptemberben tetőzött ugyanis a drágulás 6,6 százalékon, és most az éves adatban még a legutóbbi rezsicsökkentés is érezteti hatását. A novemberi újabb rezsicsökkentésnek köszönhetően az év hátralévő részében sem lesz érzékelhető áremelkedés. A mögöttes folyamatok ugyanis nem változtak: gyenge a belső kereslet, emiatt mérsékelt drágulás, néha árcsökkenés is tapasztalható a szolgáltatások és a tartós fogyasztási termékek esetében, míg a mezőgazdasági cikkek árát szezonális hatások mozgatják, illetve most az alkohol és a dohányáruk esetében van némi bizonytalanság.

Októberben például a most tapasztalható benzinárcsökkenés miatt a havi adat nem lesz rossz, decemberben pedig újabb áram- és gázárcsökkentés várható. Idén összességében 1,8 százalékos éves átlagos pénzromlást várnak a szakemberek, és jelen ismeretek szerint 2,3 százalékos lehet a 2014-es átlag.

A korábbi prognózisokhoz képest is alacsonyabb inflációs pályának vannak költségvetési mellékhatásai is. Idén a gazdaság valószínűleg inkább stagnál, így összességében a nominális GDP sem nő látványosan, ami miatt viszont szinte lehetetlen lesz a bruttó államadósság további csökkentése. A költségvetés bevételi oldalának (például áfabevételek) sem tesz jót az alacsonyabb inflációs pálya, és ehhez jövőre még egy szélesebb körű áfacsökkentés is hozzájön.

1 hónap alatt - 2013. augusztushoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,3 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a liszt (3,8%), a száraztészta (2,1%) és a cukor (1,4%) ára. Drágult a sertéshús (2,7%), a párizsi, kolbász (2,4%), a baromfihús (1,2%), valamint a tej (1,0%).

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk (3,1%) drágultak, a dohányáruk esetében megemelt árrés következtében. A szezonváltás miatt, a ruházkodási cikkek körében szintén átlag feletti volt az áremelkedés (1,5%). Az egyéb cikkek is átlag felett drágultak (0,6%), ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek.

Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,5 százalékkal kellett többet fizetni. Kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek (0,3%) és a szolgáltatások (0,2%) esetében. A háztartási energia ára alig nőtt az előző hónaphoz képest (0,1%).

12 hónap alatt, 2012. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt (8,6%), a tej (5,7%) és a sertéshús (5,6%) ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (13,2%), a cukor (9,1%), a liszt (7,0%), valamint a csokoládé, kakaó (5,0%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,3%), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek ára átlagosan nem változott, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,9 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,1%) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. augusztushoz képest.