Újabb meglepetés az inflációban

Szeptemberben a vártnál magasabb, 1,4 százalékos volt az éves infláció. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal növekedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.
MTI, Gerőcs Tamás, Napi Gazdaság, 2013. október 11. péntek, 09:04
Fotó: Napi.hu

Elemzők 1,0 és 1,3 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt szeptemberi tizenkét havi inflációra. Nem tartották kizártnak azt sem, hogy az augusztusi 1,3 százalék után szeptemberben 1,0 százalékra lassul az éves összevetésű infláció.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 1,2 százalékos éves drágulást, míg havi alapon 0,3 százalékos pénzromlást prognosztizált előzetesen. Mint a legtöbb elemző fogalmazott: a bázishatásnak köszönhetően most szeptemberben lesz az inflációs pálya alja, szinte biztos, hogy a múlt havi érték alá süllyed a mutató. Tavaly szeptemberben tetőzött ugyanis a drágulás 6,6 százalékon, és most az éves adatban még a legutóbbi rezsicsökkentés is érezteti hatását. A novemberi újabb rezsicsökkentésnek köszönhetően az év hátralévő részében sem lesz érzékelhető áremelkedés. A mögöttes folyamatok ugyanis nem változtak: gyenge a belső kereslet, emiatt mérsékelt drágulás, néha árcsökkenés is tapasztalható a szolgáltatások és a tartós fogyasztási termékek esetében, míg a mezőgazdasági cikkek árát szezonális hatások mozgatják, illetve most az alkohol és a dohányáruk esetében van némi bizonytalanság.

Októberben például a most tapasztalható benzinárcsökkenés miatt a havi adat nem lesz rossz, decemberben pedig újabb áram- és gázárcsökkentés várható. Idén összességében 1,8 százalékos éves átlagos pénzromlást várnak a szakemberek, és jelen ismeretek szerint 2,3 százalékos lehet a 2014-es átlag.

A korábbi prognózisokhoz képest is alacsonyabb inflációs pályának vannak költségvetési mellékhatásai is. Idén a gazdaság valószínűleg inkább stagnál, így összességében a nominális GDP sem nő látványosan, ami miatt viszont szinte lehetetlen lesz a bruttó államadósság további csökkentése. A költségvetés bevételi oldalának (például áfabevételek) sem tesz jót az alacsonyabb inflációs pálya, és ehhez jövőre még egy szélesebb körű áfacsökkentés is hozzájön.

1 hónap alatt - 2013. augusztushoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,3 százalékos árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a liszt (3,8%), a száraztészta (2,1%) és a cukor (1,4%) ára. Drágult a sertéshús (2,7%), a párizsi, kolbász (2,4%), a baromfihús (1,2%), valamint a tej (1,0%).

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk (3,1%) drágultak, a dohányáruk esetében megemelt árrés következtében. A szezonváltás miatt, a ruházkodási cikkek körében szintén átlag feletti volt az áremelkedés (1,5%). Az egyéb cikkek is átlag felett drágultak (0,6%), ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek.

Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,5 százalékkal kellett többet fizetni. Kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek (0,3%) és a szolgáltatások (0,2%) esetében. A háztartási energia ára alig nőtt az előző hónaphoz képest (0,1%).

12 hónap alatt, 2012. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt (8,6%), a tej (5,7%) és a sertéshús (5,6%) ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (13,2%), a cukor (9,1%), a liszt (7,0%), valamint a csokoládé, kakaó (5,0%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,3%), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10 százalékkal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek ára átlagosan nem változott, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,9 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,1%) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012. augusztushoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.10.12 22:07

@Blama: "a magyar lakosság fele szegénységben és mélyszegénységben él"
És milyen szédületes ütemben nő ez a szám! Két napja még csak 40%ot írtál. Ezt a gyors fejlődést még a kommunizmusban tanultad, nem? Pl. a szovjetek gyártották a világ leggyorsabb óráit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.10.12 21:48

@Fricibacsi: A horvátokhoz már vagy másfél évtizede járunk.
MIndig úgy tapasztaltam: olcsóbbak, mintha itthon nyaralnék.
A tenger pedig össze sem hasonlítható élményt ad...

Sokan járnak a szomszédhoz ugyanezen okból. Aki megy, nem feltétlenül ötcsillagosba, hanem magánlakásba vagy kempingbe.

Viszont németeket és osztrákokat alig láttunk, a szláv testvérek voltak többségben: csehek, lengyelek, szlovákok.

A másodikra: a mi elhízásunkbnak sok oka van, az egyik a szegénység: a legzsírosabb és legolcsóbb ételeket esszük. Nem véletlen, hoyg újra visszatért a jó kis disznózsír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.10.12 20:58

@Fricibacsi: FRICI ÖCSI !! Önnek is több ész hiányzik mint erő. Aki az ország nagy részét ismeri az jól látja azt,hogy milyen arányban nől a szegénység. Szinte eltűnöben a közép réteg a szegénység szintjére süllyedt. Kétség nem fér ahhoz, hogy a lakosság 20% kedvező helyzetbe került az egykulcsossal, a fiam azt mondta a bevezetésnél,hogy jól jött a 150 ezer ft nettó bér növekedés,de sír a lelkem amikor tudom,hogy azoké pedig csökkent akiknek eddig is kevés volt. Az nem mérő szám semmire ,hogy Horvátországba mennyien mentek mert ha 100 helyett 120 akkor 20% a növekedés. Azért oda mert sokkal olcsóbb mint Florida.A túlsúly és a jólét nem függ össze az egészséges étkezés nem hizlal de nagyon drága.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.10.12 20:13

@Fricibacsi: Az, hogy sokaknak volt penze nyaralni, nem zarja ki, hogy nott a szegenyek szama. Pont erre mondjak, hogy nyilik az ollo a szegenyek es gazdagok kozott, vekonyodik a kozepreteg. Hamarosan kialakul az mint a ciganyoknal, hogy van a putri batyus rozseszedo meg van az aranyfuxos vajda, ketto kozott szinte semmi. Mindez addig jo, amig az aranyfuxosok koze tartozol stricibacsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi, 2013.10.12 19:59

@oreghalasz:

Ez a Népszava statisztikája?

Akkor nézzük a valóságot a mélyszegénységről meg az éhezésről:

http://hvg.hu/utazas/20130909_Sokkal_tobb_magyar_indult_Horvatorszagba
2013. szeptember 09., hétfő, 17:01
A tavaly augusztusinál csaknem 17 százalékkal több magyar nyaralt a múlt hónapban Horvátországban, a legjelentősebb küldő államok közül a második legnagyobb növekedést produkálva.http://www.kurir.hu/bulvar/bulvar-hirek/itthon/2402-a-magyarok-a-legkoverebbek-europaban.html
A magyarok a legkövérebbek Európában!
2013. máj. 19. vasárnap, 09:23 Kurír

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ már évek óta figyelmeztet az európai súlyproblémákra, egyes jelentések szerint járványszerűen terjed a dolog, azonban a kontinens eddig úgy kezelte a problémát, hogy a kövér amerikaiakra mutogatott. Most azonban az Európai Bizottság is felveszi a kesztyűt és pánikszerűen intézkedni akar. Ennek első lépéseként a legelhízottabb országokra mutogat, így Magyarországra, és a minket szorosan követő Nagy-Britanniára és Írországra - jelezte a Deutsche Welle honlapja. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html