A kormány május 5-ei határozatában ingyenesen átadta a Műcsarnokot működtető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonjogát a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) "közfeladatai ellátása érdekében", az intézményt 15 évig hasznosíthatja. A kortárs művészet fellegváraként ismert Műcsarnok épületét már tavaly októberben megkapta ingyen "a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében" a Makovecz-féle "ellenakadémiaként" elhíresült, 2012-ben alapított MMA. A Műcsarnok Nonprofit Kft. működésének finanszírozásához márciusban már 153 millió forint plusz forrást kapott az MMA az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetéséből.

Nem csak a Hősök terén álló Műcsarnokhoz jutott hozzá az idén több mint 4,5 milliárd forintos költségvetési támogatásból (tavaly 2,5 milliárdból, tavalyelőtt 1,5 milliárdból) gazdálkodó MMA. Az akadémiáról szóló törvény 2013 októberi módosítása szerint a felújított, V. kerületi Pesti Vigadó szintén térítésmentesen került idén márciustól az MMA tulajdonába a "magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése" érdekében. (A Vigadó épületét több ütemben újította fel az állam, 2004 óta mintegy 4,5 milliárdot költöttek a munkákra.) A létesítmény működtetéséhez tavaly a költségvetés tartalékából közel 1,1 milliárd forintos támogatást is kapott az MMA.

Pesti Vigadó
Kép: MTI

Az MMA egy budai villával is gazdagodott. A törvénymódosítás szerint a Budapest XII. kerület, Budakeszi út 38. szám alatti Hild-villa tavaly novembertől került ingyen az MMA tulajdonába az általa létrehozni tervezett "kutatóintézet tevékenységéhez kapcsolódó feladatok ellátása, valamint további szakmapolitikai célok megvalósítása érdekében".

Hild-villa
Kép: MTI

Az Alaptörvényben is nevesített MMA tagjainak havi életjáradékot biztosít (jelenleg 286 tagnak, a rendes tagoknak havi 200 ezer, a levelező tagoknak 150 ezer forintot), az elnöke adományozza az Országgyűlés által újonnan létrehozott Nemzet Művésze díjat, amivel szintén havi életjáradék jár. Jelenleg 655 ezer forint, amit Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött művész - tánc- és cirkuszművész esetében az 50.-et betöltött művész - kaphat; a díj 70 főnek adományozható. Az MMA-nak beleszólása van a kulturális stratégia alakításába, a művészeti alapok működésébe is. A testület tagozatai támogatásokat osztanak művészeti programok megvalósítására pályázatokon, idén összesen 160 millió forintot osztanak szét.

A 2012 novemberében köztestületté alakult MMA elődjét húsz évvel ezelőtt egyesületként alapította Makovecz Imre építész más jobboldali beállítottságú művészekkel, építészekkel együtt. Az MMA jelenlegi elnöke, Fekete György belsőépítész.

Kép: MTI

Orbán Viktor és Fekete György MMA-elnök a Makovecz Imre-életműkiállításon, a Pesti Vigadóban március 14-én