Újabb műkincsekért fizethet milliárdokat az állam

Vonakodnak visszaadni a birtokukban lévő, bizonytalan tulajdonú műkincseiket vélhető tulajdonosaiknak a magyar múzeumok, annak ellenére, hogy törvény kötelezi erre őket. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Napi.hu kérdésére megerősítette, hogy újabb jogszabályváltozásokat javasolt ez ügyben.
Szakonyi Péter, 2015. június 26. péntek, 09:15
Fotó: Napi.hu

A múzeumok továbbra is bojkottálják a műkincsek visszaadását - mondja egy neve elhallgatását kérő ismert szakértő. A múzeumok  folyamatosan hazudnak - jelenti ki egy másik szaktekintély. Sommás megítélésüket megerősítette Lázár János is, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján a Napi.hu kérdésére elmondta: a 2013-ban meghozott restitúciós törvény nem változtatott a helyzeten, a múzeumok nem nyújtanak segítséget a náluk tárolt, de nem tulajdonukban levő műtárgyak visszajuttatásában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért kijelentette: új jogszabályokat hoznak a megrekedt folyamat újraindítására. Hogy erre múlhatatlanul szükség van, azt bizonyítják azok a részletek, amelyeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. küldött meg kérésünkre. Ezek szerint mindössze hét kisebb jelentőségű ügyben született pozitív döntés az elmúlt másfél évben, vagyis csak néhány esetben találták jogosnak a műkincsek egykori tulajdonosainak igényét.

Idősebb Peter Bruegel keresztelő Szent János prédikációja című képét a Batthyány család kérte vissza az MNV-től. A szervezet ezt azzal tagadta meg, hogy az állam már elbirtokolta a festményt, tehát nincs jogcím ara, hogy visszaadják. A főnemesi család - éppen úgy, mint a Herzog- vagy a Vida-gyűjtemények alapítói - annak idején letétbe helyezte a képet a Szépművészeti Múzeumba. Az állam a Herzog családdal 1999 óta folyó perben szintén  az elbirtoklást hozta fel érvként, ám ez nem bizonyult igaznak, így a pert új jogcímek felhozásával tudták elhúzni.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.  (MNV) írásos válaszából kiderül, hogy a 2013-as kormányrendelet hatályba lépése óta összesen 18  igénylés érkezett, ebből 13 közvetlenül az igénylőtől, öt pedig közgyűjteményektől. Minden ügyben döntés született, ám csak  hét esetben találták megalapozottnak igényt. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ennyi műtárgyat adtak vissza, mert egy igénylő többet is visszakérhetett.

Az MNV Zrt. "praxisában" a Sigray-ügy a legjelentősebb: itt  273 tárgyat adtak, illetve adnak vissza.  A Károlyi családnak kilenc festményt juttatnak vissza, ezenfelül néhány műkincs és egy a katolikus egyház által visszaigényelt miseruha került fel a listára, amely összesen 286 leltári tételt tartalmaz. Ezzel egyidejűleg a jogosulatlanul vagy jogcím nélkül állami tulajdonban tartott műkincsek között nem szerepel több jelentős gyűjtemény, így többek közt a Hatvany, a Herzog és a Batthyány családok tulajdonában levő festmények, szobrok és egyéb műkincsek.

Lázár János kérdésünkre elmondta, hogy a felsorolt esetekben is a megegyezés és a műkincsek visszaadása, illetve készpénzzel való megváltása - vagyis az örökösökkel való megegyezés - a cél. Ennek érdekében készítik el az új jogszabályokat is. Külön kiemelte a Batthyányi és a Herzog családdal való megállapodást. Az előbbi főnemesi család értesüléseink szerint olyan ajánlatot tett, amely szerint az általuk visszakért Brueghel-festmény visszaadását követően Magyarországra szállítanák azokat a páratlanul értékes levéltári anyagokat, amelyeket ausztriai kastélyukban őriznek, s amelyek a középkori magyar történelem meghatározó jelentőségű okiratai.

A Herzog-műkincsek esetében Lázár János az Amerikában most is folyó pereket említette, kifejtve, hogy az elhúzódó jogi huzavona költségei meghaladhatják a festmények értékét, így az egyetlen logikus megoldás az örökösökkel való megegyezés lehet. Kérdésünkre megerősítette azt is, hogy a  Magyar Állam az örökösökkel közösen igyekszik visszaszerezni a második világháború során a Szovjetunióba hurcolt - és ott raktárakban tárolt -  műkincseket. Ez időigényes feladat lesz - tette hozzá -, gyors eredményre nincs remény.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.06.28 05:37

@bethel: Segítek!: félázsiai akinek egyik szülője ázsiai a másik nem. Pl. A Bora bora-i eset gyermeke.
A honfoglaló magyarok ősei Ázsiából származnak: belső ázsiából.
Tanuljon! Sohasem késő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2015.06.27 22:33

" ... az elhúzódó jogi huzavona költségei meghaladhatják a festmények értékét, ..."

Hm. Nem is olyan felbecsülhetetlen értékek lehetnek ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.27 22:03

@matolcsy: Ma hasonló zajlik csak nem nyílvesszőkkel. Az ellopott Seuso tálakon keresztül a Munkácsy képeken át a ruszkik, amcsik és zavarosban halászó kufároktól veszi vissza a magyar állam.
Nagyon helyesen! Akinek nincs múltja nincs jövője....

..jawol !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2015.06.27 21:10

@matolcsy: "A magyarok kalandozásairól: a magyarok a Kárpát medencében biztonságban, jólétben éltek. "
Miután gazdasági bevándorlóként, népvándorlási hangulatban elfoglalták a Kárpát-medencét.
Ha egy jó kis kerítés lett volna a Vereckei-hágónál, most nem "félázsiaiak" lennénk, hanem egészen ázsiaiak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.06.27 13:40

A magyarok kalandozásairól: a magyarok a Kárpát medencében biztonságban, jólétben éltek. Kitűnő termőföldek, dús legelők, tiszta, bő folyóvizek, hatalmas erdők. Minek kalandoztak volna?...Minek nyilazták végig Európát?...hú, de jó! Menjük már egy kicsit szórakozni! Hátrafelé nyilazva tömegmészárolgassunk már egy kicsit. Milyen jó délutáni úri passzió! Addig az asszonyok otthon elvannak hozunk nekik ajándékot...
Atilla hirtelen halála után kialakult káoszt kihasználva elrabolták a magyarok kincseit. Azokra a kincsekre nem művészeti szempontból vagy mai szóhasználatta aranytartalékként tekintett a magyarság. A vándorló törzseket összetartó erőt jelképezte. Aki birtokolta az volt a törzsek feletti vezető.
Ezért menetek és szerezték vissza jogos jussukat.
A nyugat kalandozásos történetekből kimaradt: a magyarok templomokat rohantak le. A keresztény magyarok keresztény templomokat raboltak ki és nyilaztak le mindekit aki az útjukba került és ellenállt. Milyen érdekes...Atilla elrabolt kincseit az európai templomokban helyezték el mint zsákmányt.

Ma hasonló zajlik csak nem nyílvesszőkkel. Az ellopott Seuso tálakon keresztül a Munkácsy képeken át a ruszkik, amcsik és zavarosban halászó kufároktól veszi vissza a magyar állam.
Nagyon helyesen! Akinek nincs múltja nincs jövője.
Pákh úr nézzen utána mit is jelentett a hátrafelé nyilazás harcmodor! Tanulhat belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html