A múzeumok továbbra is bojkottálják a műkincsek visszaadását - mondja egy neve elhallgatását kérő ismert szakértő. A múzeumok  folyamatosan hazudnak - jelenti ki egy másik szaktekintély. Sommás megítélésüket megerősítette Lázár János is, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján a Napi.hu kérdésére elmondta: a 2013-ban meghozott restitúciós törvény nem változtatott a helyzeten, a múzeumok nem nyújtanak segítséget a náluk tárolt, de nem tulajdonukban levő műtárgyak visszajuttatásában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért kijelentette: új jogszabályokat hoznak a megrekedt folyamat újraindítására. Hogy erre múlhatatlanul szükség van, azt bizonyítják azok a részletek, amelyeket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. küldött meg kérésünkre. Ezek szerint mindössze hét kisebb jelentőségű ügyben született pozitív döntés az elmúlt másfél évben, vagyis csak néhány esetben találták jogosnak a műkincsek egykori tulajdonosainak igényét.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.  (MNV) írásos válaszából kiderül, hogy a 2013-as kormányrendelet hatályba lépése óta összesen 18  igénylés érkezett, ebből 13 közvetlenül az igénylőtől, öt pedig közgyűjteményektől. Minden ügyben döntés született, ám csak  hét esetben találták megalapozottnak igényt. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ennyi műtárgyat adtak vissza, mert egy igénylő többet is visszakérhetett.

Az MNV Zrt. "praxisában" a Sigray-ügy a legjelentősebb: itt  273 tárgyat adtak, illetve adnak vissza.  A Károlyi családnak kilenc festményt juttatnak vissza, ezenfelül néhány műkincs és egy a katolikus egyház által visszaigényelt miseruha került fel a listára, amely összesen 286 leltári tételt tartalmaz. Ezzel egyidejűleg a jogosulatlanul vagy jogcím nélkül állami tulajdonban tartott műkincsek között nem szerepel több jelentős gyűjtemény, így többek közt a Hatvany, a Herzog és a Batthyány családok tulajdonában levő festmények, szobrok és egyéb műkincsek.

Lázár János kérdésünkre elmondta, hogy a felsorolt esetekben is a megegyezés és a műkincsek visszaadása, illetve készpénzzel való megváltása - vagyis az örökösökkel való megegyezés - a cél. Ennek érdekében készítik el az új jogszabályokat is. Külön kiemelte a Batthyányi és a Herzog családdal való megállapodást. Az előbbi főnemesi család értesüléseink szerint olyan ajánlatot tett, amely szerint az általuk visszakért Brueghel-festmény visszaadását követően Magyarországra szállítanák azokat a páratlanul értékes levéltári anyagokat, amelyeket ausztriai kastélyukban őriznek, s amelyek a középkori magyar történelem meghatározó jelentőségű okiratai.

A Herzog-műkincsek esetében Lázár János az Amerikában most is folyó pereket említette, kifejtve, hogy az elhúzódó jogi huzavona költségei meghaladhatják a festmények értékét, így az egyetlen logikus megoldás az örökösökkel való megegyezés lehet. Kérdésünkre megerősítette azt is, hogy a  Magyar Állam az örökösökkel közösen igyekszik visszaszerezni a második világháború során a Szovjetunióba hurcolt - és ott raktárakban tárolt -  műkincseket. Ez időigényes feladat lesz - tette hozzá -, gyors eredményre nincs remény.