Újabb munkaszüneti nap jön Magyarországon? Itt tartunk most!

Átvette a szenteste munkaszüneti nappá nyilvánítása érdekében indított népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit a szervezőtől hétfőn a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A konföderáció reményei szerint több tízezer aláírással támogathatják az akció sikerét, tehát a referendum kitűzését.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 1. kedd, 08:18
Fotó: Napi.hu

A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazás elrendeléséhez szükséges aláírások összegyűjtését szolgáló íveket vett át hétfőn a kezdeményezőtől, Bíró Zoltántól Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Bíró összesen háromezer ívet adott át, s azokon 45 ezer aláírásnak van hely - írja közleményében a MASZSZ.

A szervező magánszemélyként fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és a kérdését - "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?" - a testület hitelesítette. A határozat ellen benyújtott kifogást a Kúria elutasította, a MASZSZ elnöksége pedig még július elején elsőként úgy döntött, hogy egyetért a kezdeményezéssel, és aktív szerepet vállal az aláírásgyűjtésben.

A közlemény szerint a dolgozói érdekképviseletek hosszú ideje szeretnék elérni, hogy szenteste munkaszüneti nap legyen, s erre már az előző kormány idején is kísérletet tettek, de hiába.

A referendum kiírásához legalább kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteni - a szervező különben sokkal többet szeretne majd benyújtani -, s ennek határideje november 28-a. A MASZSZ ehhez kész segítséget nyújtani, s a megyei szervezetek bevonásával számos aktivista közreműködésére számítanak.

A munkahelyeken nem lehet aláírást gyűjteni, ezért elsősorban a nagyobb foglalkoztatók telephelyeinek közelében, illetve a forgalmasabb közterületeken várják majd mindazokat, akik egyetértenek a népszavazás céljával. A MASZSZ ugyanakkor valamennyi konföderációt arra kér, hogy csatlakozzon az országos mozgalomhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Papuska54, 2017.08.01 11:57

Szerintem úgy lesz, mint az Olimpiával. Nem lesz népszavazás, ha az aláírás összejön bevezetik az ünnepet. Egyébként is érthetetlen, hogy miért kell ezzel kínlódni, hisz ismert, hogy nálunk az Európai átlag alatt van a munkaszüneti napok száma, ráadásul olyan egyházi ünnepről van szó, amin évek óta nem dolgoztunk, és ünneplik vallásos és nem vallásos honfitársaink is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html