Újabb nagy béremelések jöhetnek Magyarországon

A Liga Szakszervezetek a következő időszakban az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságokkal egyeztet egy jelentősebb, egyedi, hosszú távú bérfelzárkóztatásról - írja a Magyar Idők csütörtöki számában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 9. csütörtök, 08:33
Fotó: Napi.hu

A minimálbérek, valamint az állami vállalatoknál dolgozók fizetésemelése mellett nélkülözhetetlen az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál is a jelentős, az országos átlagot meghaladó bérfelzárkóztatás - mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI szemléje szerint.

A szakszervezeti vezető megerősítette, hogy számos önkormányzati vállalatnál egyedi bérmegállapodások születtek az idei évre, akár az alapbér, akár a cafetériakeret megemelésével, vagy az eddigi béren kívüli juttatás béresítésével, ugyanakkor vannak olyan vállalatok, amelyeknél nem terveztek bérfelzárkóztatást. (A minimálbér emelése miatt idén 183 ezerrel több kerül a pénztárcákba.)

A Liga vezetője arra figyelmeztetett, ha az önkormányzati vállalatoknál nem következik be bérfelzárkóztatás, akkor a munkavállalók az állami vállalatokhoz, a versenyszféra cégeihez, vagy külföldi munkaadókhoz vándorolnak el.

Mészáros Melinda szerint a szolgáltatások biztonságát kizárólag béremelésekkel lehet fenntartani, ráadásul a fizetések fejlesztését a verseny is kikényszeríti.

HOZZÁSZÓLÁSOK