Kiemelt fejlesztési területként akarja kezelni a kormány az idegenforgalmi ágazatot - jelentette a Magyar Idők egy a birtokába került kormányzati dokumentumra hivatkozva.

Hamarosan döntést hozhatnak arról, hogy az egész iparág - a turizmussal és a vendéglátással együtt - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá kerül. Így egy kézben lesz az ágazat irányítása, a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárca kimarad a feladat ellátásából - írta a lap.

A Magyar Turizmus Zrt. 2017-től vagy állami tulajdonban maradó, nyereségorientált cégként folytathatja tevékenységét, vagy központi költségvetési szervezetté válhat. A sajtóban eddig megjelent találgatásokkal ellentétben, a kormány közeli lap kezébe került dokumentum szerint nem terveznek államosításokat az idegenforgalomban. Az előterjesztés eltér a hvg.hu-n korábban megszellőztetett anyagtól.

A javaslat nem utal arra, hogy a kormány rá akarná tenni a kezét a az eddig üzleti alapon szervezett vállalkozásokra vagy rendezvényekre. Nincs szó a piaci szereplők kiszorításáról. Az állam nem kíván ezek helyébe lépni, hanem egységesített ágazati fejlesztést tervez. Az előterjesztés készítői szerint azt a gondot akarják orvosolni, miszerint az idegenforgalmat jelenleg túlnyomóan a piaci vállalkozások érdekei formálják.

Ennek eredményeként hiányzik az egységes nemzeti turizmuskép, azaz az, hogy milyen képet kíván közvetíteni magáról a világnak Magyarország, illetve kiket akar idecsábítani. A kormány abban bízik, hogy az idegenforgalom egységes kezelésével és az országimázs kitalálásával elérhető, hogy az ágazat hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez a GDP tíz százalékáról 15 százalékra nőjön.