Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A budapesti fórum arra biztosít lehetőséget a résztvevőknek - tudósoknak és politikusoknak -, hogy megvitassák a tudomány szerepét, az új kutatási eredmények gazdasági, társadalmi és kulturális vonatkozásait.

Viszont érdekes módon a szakképzési programként működő duális oktatási rendszer fontosságát hangsúlyozta Szijjártó Péter az eseményen, aki arról beszélt, hogy a kormány olyan oktatásra törekszik, amelynek révén a rendszerből kilépők állást tudnak találni maguknak a digitális és technológiai fejlődés által átalakuló munkaerőpiacokon. Fő célként jelölte meg azt, hogy a középiskolát elvégzőket a pályaválasztásnál a műszaki, informatikai területek felé tereljék.

Szijjártó Péter a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésével foglalkozó panelbeszélgetésen is beszélt a kormány hozzáállásáról: szerinte a jelenlegi egy olyan támogatási rendszer, ahol csak annak segítenek, aki dolgozik. A kormány ezért ennek érdekében jelentősen változtatott az adó- és a szociális rendszeren.

Mindez lényegesen "fehérítette" is a gazdaságot, és gyakorlatilag teljes foglalkoztatáshoz vezetett - mondta a miniszter, aki szerint a magyar gazdasági eredmények azt is megmutatták: már nem áll meg a lábán az a régebbi alapvetés, hogy a gazdasági növekedés serkentését nem kísérheti gazdasági szigor.

A kreativitásról és a célratörő gondolkodásról szóló kísérőrendezvényen felszólalva Szijjártó Péter kiemelte az autóipar szerepét. Emlékeztetett arra, hogy ez az iparág a magyar exportból 27 százalékban részesedik, az ipari termelésből pedig 29 százalékban. Az autóipari export szempontjából Magyarország a 20. a világ országai között.

Egyesült államokbeli látogatása során a külgazdasági és külügyminiszter találkozott a munkácsi rebbével, a haszid zsidóság New Yorkban élő egyik vezetőjével, valamint megbeszélést folytatott a helyi magyar egyházak képviselőivel is.