Újabb népszavazás van kilátásban

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a kampányfinanszírozás átalakításáról szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután a Kúria szerdán jogerősen helybenhagyta a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozatot.
MTI, 2016. március 30. szerda, 17:23
Fotó: Napi.hu

Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) hitelesítésre benyújtott kérdése úgy szólt: "Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát?".

Az NVB január 18-ai ülésén egyhangú döntéssel hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A vitában Patyi András, a testület elnöke megjegyezte: a kérdés olyan kötelezettséget kíván bevezetni, amely az egyéni jelöltekre már fennáll. A hitelesítő határozatot azonban a Kúrián megtámadta a Magyar Munkáspárt, arra hivatkozva, hogy a hitelesített kérdésre adható olyan válasz is, amely alapján kötelezhető lesz a közpénzből juttatott kampánytámogatás visszafizetésére az a párt, amely nem szerzi meg az országos listára leadott szavazatok 2 százalékát, ez pedig nem felel meg az esélyegyenlőség alaptörvényi követelményének.

Elutasították a felülvizsgálati kérelmet

A Kúria szerdán, internetes oldalán közzétett végzésében elutasította a felülvizsgálati kérelmet és helybenhagyta az NVB hitelesítő határozatát, tekintettel arra, hogy a bíróság úgy ítélte meg, az Alaptörvényben foglalt esélyegyenlőség elvét nem sérti a kampánytámogatás választási eredmények alapján történő utólagos rendezése.

A Kúria megjegyezte azt is, hogy a választási eredmények alapján a közpénzből juttatott kampánytámogatások utólagos rendezése alkalmazott megoldás a különböző pártfinanszírozási rendszerekben.

A Kúria döntésével jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak erről az ívről készített másolaton lehet támogatni. A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.03.30 23:03

Kár erőlködni, itt nem lesz népszavazás.
Csak akkor lesz, ha a rákosi reinkarnáció is úgy akarja, de akkor egyből elfogadva.
Például valami hasonló nagyon fontos dologban:
Továbbra is marad a 12 hónap egy adott évben.
1., Ön egyetért azzal, hogy a tricolor az 3 szín?
2., Ön egyetért azzal, hogy a tricolor az továbbra is 3 színű maradjon?
Nougye!
A 2/3 felhatalmazta a kormányt, hogy azt csináljon amit akarjon?
Nem!
Akik a fideszre szavaztak, de közel sem 2/3, azok nem azt mondták, hogy a fidesz bármit megcsinálhat. Csak azt szavazták meg, hogy mennyi képviselőjük jusson be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html