Újabb népszavazási kérdés pukkadhat ki

Újabb "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget csütörtökön, ez az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében indult. Ezzel az összes, korábban már hitelesített kérdés ügyében lezárul a népszavazási aláírásgyűjtés.
Inforádió, MTI, 2015. november 5. csütörtök, 09:06
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint jelenleg már csak egy országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban: az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében indult gyűjtés határideje november 5-én jár le.

A kérdés, amelyben még csütörtökön 16 óráig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?

A kérdés egyike azoknak a "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket civilek március 15-én indítottak el. Márciusban 19 kérdést nyújtottak be hitelesítésre, majd április 10-én még további kilencet. Ez utóbbi kilenc kérdést - így azt is, amelyben most jár le a gyűjtés határideje - Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája nyújtotta be hitelesítésre magánszemélyként.

A kérdést az NVB április 30-án hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria június 30-án utasította el a hitelesítés ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, július 8-án kezdhették meg.

Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni. Az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre.

A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). Ezután a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről - ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával - tájékoztatja az Országgyűlés elnökét. A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Ha az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

A közelmúltban több népszavazási kérdés aláírásgyűjtésének határideje járt le: a tankötelezettség kiterjesztése, a kamarai tagdíj és a parlamenti képviselők öregségi nyugdíja ügyében indultak ugyancsak a "rendszerbontó" népszavazás részei voltak, de ezekben végül nem nyújtották be az összegyűjtött aláírásokat a határidő lejártáig. Az MSZP által kezdeményezett vasárnapi 200 százalékos bérpótlék ügyében pedig végül el sem indult a gyűjtés.

A hatodik, a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási kezdeményezés keretében a Kúria hitelesítő döntése után megindult ugyan az aláírásgyűjtés, ám az Alkotmánybíróság szeptember 15-én megsemmisítette a Kúria hitelesítő határozatát. A Kúria pedig ennek nyomán október végén új határozatot hozott, amelyben - az Ab döntésével összhangban - helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítést megtagadó döntését, így ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.05 12:39

Határozott visszarendeződés van.A nép csak a fülkékben szavazhat,négy évente.És csak a Fideszre!!!Ennyi,semmi több.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.05 10:17

A Nép csak addig szavazhatott, amíg a Nemzetet "segítette".

Azóta a Népnek Nincs Szava.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html