Újabb nyugdíj-kudarc a kormánynak

A kormány a költségvetési lyukak befoltozása miatt 2011 tavaszán célul tűzte ki, hogy átalakítja a rokkantnyugdíj-rendszert. Ennek hatásaként a munkaerőpiacra visszatérő százezreket és közel 100 milliárd forint megtakarítást reméltek. Az eddigi eredmények azonban egyelőre pénzügyi és politikai kudarcot mutatnak - állapította meg elemzésében a Policy Agenda kutatóintézet.
NAPI, 2013. március 6. szerda, 11:03
Fotó: Napi.hu

A Policy Agenda 2012. októberi elemzésében úgy vélte, hogy a költségvetés augusztus végi adatai alapján várhatóan akár 10-15 milliárd forinttal is túllépik a rokkantsági ellátásokra tervezett 342 milliárd forintos keretet. Költségvetési értelemben tehát 2012-ben minimális a rendszer átalakításának egyenlege az előző évhez képest, miközben a kormány erős támadásokkal néz szembe a korábbi szisztéma drasztikus átalakítása miatt. Az idei év elején nyilvánosságra került adatok alátámasztják a kutatóintézet várakozását, mivel 358 milliárd forintot költöttek el rokkantsági és rehabilitációs ellátásokra.

Ennek a pénzügyi kudarcnak az az oka, hogy irreálisak voltak a célkitűzések, nem volt valós az alapállítás, hogy tömegeket lehet visszavezetni a munkaerőpiacra. De ugyanúgy hiteltelen volt az az állítás is, hogy a felülvizsgálat hatására szintén tömegekről derül ki, hogy csupán visszaélnek a rendszerrel, és egészségi állapotuk miatt nem indokolt, hogy az államtól segítséget kapjanak - írta közleményében a Policy Agenda.

A rossz kiindulópontok mellett a végrehajtás is komoly problémákkal szembesült. Az 57 év alatti teljes létszám átvizsgálását nem volt képes a kormányzat elvégezni. Még októberben azzal számolt a kutatóintézet, hogy szemben a 2010-ben végzett 92 ezer felülvizsgálattal 50 ezer minősítést tudnak elvégezni 2012-ben. Az év végi tényadat azonban még ennél is rosszabb, 44 ezer lett. Tehát a felülvizsgálandó körnek még 15 százalékával sem végeztek.

A létszám csökken, de nem a reform miatt

Az elmúlt évekre visszamenőleg azt látjuk, hogy 2006-ban még 700 ezer olyan ember volt, aki nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt és így kapott rokkantnyugdíjat, vagy egészségkárosodott személyeknek járó juttatásokat. Ez a szám 2009-re lecsökkent 570 ezerre, majd 2011-re 470 ezerre. A 2012-es átalakítás után ez a csökkenés nem volt látványos, mivel kilenc hónap alatt csupán 20 ezer ember került ki az ellátásból, vagy vált öregségi nyugdíjassá. Azaz az adatok nem igazolják, hogy sikerült volna tömegesen kiszorítani visszaélőket, sőt a létszámcsökkenése mögött inkább az áll, hogy egyre többen töltik be az érintetti körből a nyugdíjkorhatárt vagy időközben elhaláloznak.

2012-ben a 44 ezer felülvizsgálatból 4700 esetben állapították meg, hogy nincsen olyan fokú egészségkárosodása, amely miatt indokolt az állami szociális támogatás. Ezzel szemben első fokon 29 ezer embernek ítéltek valamilyen jellegű rokkantási ellátást. Azaz többen kerültek be tavaly a rendszerbe, mint ahányan a felülvizsgálatok miatt kikerültek belőle.

Idén sem várható tömeges felülvizsgálat és kiadáscsökkentés

A költségvetési törvényben rögzítettek szerint 2013-ban 349 milliárd forintot költ el az állam rokkantsági ellátásokra. Jelenlegi adatokkal számolva a kutatóintézet azt feltételezi, hogy minimális túlköltés elképzelhető idén is, de 4-5 milliárd forintnál nem lesz több. Az első hónap adataiból látszik, hogy idén sem lesznek tömeges felülvizsgálatok, láthatólag a rendszer ezt a 44-47 ezer fő közötti teljesítményt képes "hozni". Ugyanakkor miután társadalompolitikai és bűnbakképzési szempontból is középpontba helyezte a kabinet a megváltozott munkaképességűeket, ezért az ellenzék és társadalmi szervezetek folyamatosan támadni fogják az átalakításokat - írta a Policy Agenda.

Az adatok alapján tömegek nem veszítik el ellátásukat, ennek ellenére a rendszer átalakításának rossz kommunikációja miatt további politikai károkat fog elszenvedni a kormány. Mindezt azért, mert rosszul jelölték ki a rendszer átalakításának a célját, és hibásan mérték fel az elérhető eredményeket - vélik a kutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2013.03.06 18:15

@Trambulin: A Moszkva teret azért kellett átnevezni,mert hülyén hangzott volna,hogy a rokkantak felülvizsgálatára onnan szedte a "szakértő" gárdáját a kuka mellől.Csoda,hogy ezek az emberek "jó pénzért" még a saját anyjukat is eladják,nem csak a szakorvosi véleményeket hamisítják meg,kormányzati utasításra?Ez nem rágalom,hanem tény!Meg lehet kérdezni a becsületes orvosokat,miért nem vállaltak a felülvizsgálatban jó pénzért szerepet.Arra leszek kíváncsi,az ellenzék mikor gyűjti össze a jogsértő eseteket,és mikor fordul vele nemzetközi bíróságokhoz.Ha ezt nem teszik meg,ők sem különbek,csak szövegelnek a hatalom megszerzése miatt.Következő választáskor úgy kell szavazni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.03.06 18:03

Copy pali a doktoriját lopta össze, de a lényegen nem változtat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2013.03.06 18:02

@radas: "Most akkor jó a lakosságnak a nyugdíj felülvizsgálat,vagy nem jó?" Azt tudod hogy ez egy teljesen értelmetlen kérdés ugye?
Matolcsy Gyogyi a zseniális eszével és a többi zseni a Moszkva tér tervben 100 milliárdos megtakarításról fantáziáltak. Már akkor tudta minden épeszű, hogy ez egy baromság, amit aztán az idő igazolt is. Mint a fideszes hecckampány abszurditását is, miszerint a rokkantnyugdíjasok csalók, élősködők.
Mint kiderült nem azok. Van köztük aki nem lenne jogosult rá, de van aki csalással szerezte a nyelvvizsga bizonyítványát, a jogosítványát, a vagyonát, a diplomáját (az agyhalott copy pali bácsi ugye) és még ezer egy dolgot. Ettől még nem lehet lecsalózni akinek nyelvvizsgája, jogosítványa, vagyona vagy éppen diplomája van. A rokkant nyugdíjasok nem csalók, hanem csökkent munkaképességűek.
De miért is mondom ezt egy ufóhívő békemenetesnek, nem is tudom?:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

radas, 2013.03.06 17:00

Most akkor jó a lakosságnak a nyugdíj felülvizsgálat,vagy nem jó?A cikk alapján az összes bal-lib halandzsa a rokkantsági nyugdíj megszorításról a szokásos hazugság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2013.03.06 13:44

Nem igazán értem ezt a rokkantnyugdíjas mizériát. Állandóan azt harsogják, hogy nálunk mennyi rokkantnyugdíjas van más országokhoz képest. Eleve, hogy gondolják, hogy összehasonlíthatnak egymással országokat, miközben mindenhol mások a rokkantnyugdíjazás kritériumai, más a népesség korösszetétele, születéskor várható élettartama stb:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xGMDgItG8ZAJ:www.euvonal.hu/index.php%3Fop%3Dmindennapok_nyugdijak%26id%3D62+&cd=10&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

Egyébként meg 24 országot összehasonlítva mi a 9. helyen vagyunk a rokkantnyugdíjasok össz lakosságon belüli arányát tekintve, Lengyelország, Észtország, Ausztria, Finnország, Svédország, Litvánia, Luxemburg és Csehország után..

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&ved=0CCwQFjAAOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.onyf.hu%2Findex.php%3Fmodule%3Dnews%26action%3Dgetfile%26fid%3D10496&ei=_Dk3Ub-QPOqG0AW31IHYBw&usg=AFQjCNErnJIwBzWQ3tcxFpPWiaSV0RhWDA&bvm=bv.43287494,d.d2k
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html