Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (AFP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból - mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter csütörtökön Zágrábban.

Szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, ezért nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll.

Amennyiben afrikai sertéspestissel fertőzött állatot találnak az országban, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni, ami komoly nehézséget okozhat a hazai sertéstenyésztőknek. - figyelmeztetett a miniszter.

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét - olvasható a Nébih honlapján az MTI szerint.

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

A fotó forrása: Pixabay.