Szijjártó Péter hétfő reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a magyar kormány úgy látja, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, ugyanis megállapodásra tud jutni az Európai Bizottsággal. "Egy-két ügyben pedig könnyen elképzelhető, hogy a bizottság majd egy újabb fázisba lépteti az eljárást, hiszen nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el" - közölte.

Arra a kérdésre, hogy ez akár bírósági ügyet is jelenthet-e, úgy reagált: mivel még nem ismerik a bizottság válaszát, nem akar "több lépcsőfokkal előre gondolkodni" az ügyben.

Az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indított január közepén Magyarország ellen: a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, a bírói munka felső korhatárával, illetve az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.

Ugyancsak hétfő reggel a tv2 Mokka című műsorában elsősorban a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslatról kérdezték a miniszterelnök szóvivőjét, aki ezzel kapcsolatban kifejtette: várhatóan március közepén a tagállami pénzügyminiszterek elfogadják majd a bizottság javaslatát, és ajánlásokat fognak megfogalmazni a magyar hiány csökkentésére. "Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ezen ajánlások között lesznek olyanok is, amelyeket Magyarország már megtett" - jelezte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kabinet az ajánlásokat megtölti majd tartalommal, és "hat hónapon belül ezt az ügyet szépen csendben le lehet zárni".